Main menu

header

de Elena Şerban

Bobiţele mici şi verzi ale mazării nu au doar un gust foarte bun în mâncare, ci sunt şi un adevărat medicament împotriva oboselii, anemiei, problemelor de memorie şi a funcţionării slabe a sistemului imunitar. Şi asta datorită amestecului de vitaminele B1, B2, B6 şi C, precum şi a conţinutului de fier. Mai nou s-a dovedit însă şi că o anumită proteină din mazăre poate fi folosită ca aditiv sau supliment alimentar împotriva hipertensiunii arteriale şi a maladiilor renale. Graţie conţinutului de fibre, mazărea „curăţă” intestinele, iar mulţumită betacarotenului şi luteinei, sănătatea ochilor este îmbunătăţită.

Proteina-minune
În mazăre există o proteină ce poate preveni hipertensiunea arterială şi maladiile renale. „În cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, această proteină poate să întârzie instalarea problemelor renale”, a explicat Rotimi Aluko, biochimist la Universitatea Manitoba din Winnipeg (Canada). În cazul persoanelor care suferă deja de maladii renale, această proteină ajută să le menţină tensiunea arterială la un nivel normal şi să trăiască, astfel, mai mult. Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc major în declanşarea insuficienţei renale cronice, o maladie ce afectează tot mai multe persoane pe glob. Insuficienţa renală cronică este dificil de tratat şi poate evolua către stagii terminale, ce necesită dializă sau chiar un transplant de rinichi.

Mâncare sănătoasă
Pentru preparare, mazarea uscată se ţine câteva ore la înmuiat în apă rece, apoi se fierbe în apă fără sare, la foc mic; se sărează la sfârşit. Mazărea verde se fierbe în apă clocotită cu sare, pe foc iute, într-o oală fără capac. Pentru a se păstra culoarea verde intens, scurgeţi imediat apa opărită şi apoi stropiţi cu apă rece, până se răceşte. Este de preferat să folosiţi mazăre congelată mai degrabă decât cea conservată. Motivul îl reprezintă faptul că proprietăţile nutritive se păstrează în acest fel, iar conţinutul de sodiu este mai scăzut. Mazărea din conserve se scurge de zeamă  şi se clăteşte bine cu apă rece. Dacă leguma este foarte tânără se poate consuma cu tot cu păstăi.

Important! Mazarea uscată este mai bogată în substanţe hrănitoare decât cea proaspătă!

Supă-cremă

Dintre numeroasele modalităţi de a găti mazărea există un preparat - supa-cremă de mazăre - ce poate fi introdus şi în alimentaţia micuţilor dumneavoastră sau a persoanelor mai în vârstă. De aceea vă vom prezenta reţeta în rândurile de mai jos:
Ingrediente: 500 g mazăre congelată, un morcov, o ţelină mică, o jumătate de ceapă albă, două linguri cu smântână, două linguri cu ulei de măsline, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: ţelina şi morcovul, date prin răzătoare, şi ceapa tăiată mărunt se călesc într-o tigaie cu uleiul de măsline. Mazărea se fierbe într-un litru de apă. Apoi, legumele prăjite se fierb împreună cu mazărea, în apă cu sare, până când boabele se sfărâmă uşor. Se scot legumele din apa în care au fiert şi se pasează într-un blender sau cu o furculiţă. Piureul obţinut se subţiază cu apa în care au fiert legumele. Se adaugă sare şi piper după gust, iar apoi se ornează cu smântână. Pentru cei care nu ţin la siluetă se poate adăuga şi parmezan. Supa-cremă se mănâncă astfel ca atare sau împreună cu crutoane de pâine prăjită.