Main menu

header

613 10 3de Carmen Ciripoiu

Descoperit în sudul Braziliei și adus în Europa de Cristofor Columb, ananasul a reușit de-a lungul istoriei să se detașeze de confrații săi prin virtuțile incredibile pe care le are asupra sănătății.

Este indicat în dispepsii, gută şi litiază

Ananasul conține din belșug vitaminele A, B, B1 și C, dar și betacaroten, potasiu, magneziu și săruri minerale. Mai mult, fructele de ananas conţin bromelină, care din punct de vedere medical este cel mai preţios compus, capabil să accelereze digestia proteinelor. Legat de ananas, specialiștii spun că este nutritiv, stomahic, diuretic, dezintoxicant, fiind indicat în anemie, creștere, convalescență, demineralizare, dispepsii, intoxicații, arterioscleroză, artrită, gută, litiază, obezitate. Ananasul proaspăt este recomandat spre consum după mesele copioase, bogate în carne, deoarece deblochează conglomeratele alimentare din stomac şi înlătură durerile digestive. Bromelina din ananas are efect antiinflamator, fapt care împiedică formarea cheagurilor de sânge responsabile de tromboze şi de acccidente vasculare cerebrale, deci scade riscul de boli cardiovasculare. În aplicaţii cutanate, bromelina scade inflamaţia şi calmează durerile articulare din artrite sau entorse. De asemenea, bromelina asociată cu antibiotic este impregnată în bandaje şi ajută astfel la cicatrizarea mai rapidă a rănilor.

Menţine sănătatea oaselor

Un consum frecvent de ananas ajută şi la prevenirea degenerescenţei maculare, a astmului şi a hipertensiunii arteriale, întăreşte sistemul imunitar, iar fibrele solubile ajută la scăderea colesterolului sangvin şi la prevenirea constipaţiei, în timp ce fitonutrienţii împiedică oxidul nitric şi aminele alimentare să se combine în stomac pentru a forma nitrosamine cu potenţial cancerigen. Cu alte cuvinte, ananasul este unul dintre darurile oferite de natură care scad riscul apariției cancerului. Cuprul conţinut de fruct are un rol-cheie în menţinerea sănătăţii oaselor. Cercetările au arătat că persoanele care au o dietă bogată în cupru se confruntă mai puţin cu pierderea densităţii osoase, având şi un risc mai scăzut de osteoporoză. De asemenea, parfumatul fruct previne placa dentară şi apariţia bolilor gingivale. Sucul de ananas este un remediu de câteva ori mai eficient decât siropurile destinate combaterii tusei, dar și un tratament excepțional în caz de răceală.

Consumul de ananas nu este indicat în caz de ulcer gastric

Ajută pielea să-şi recapete elasticitatea

Sânii lăsați sunt un fenomen natural ce apare odată cu îmbătrânirea. Acest lucru nu ar trebui să le îngrijoreze pe doamne atât timp cât există ananasul plin de antioxidanți. Doamnele trebuie să opteze pentru acest fruct și pentru că acesta are un rol extrem de important în redarea elasticității pielii. În plus, sucul de ananas în aplicație externă este recomandat ca tonifiant al pielii normale. Cum fumatul, alcoolul în exces fac uneori situația și mai rea, ananasul face miracole, iar rezultatele vor uimi. Ananasul este, de asemenea, recomandat persoanelor lipsite de energie, depresive și anxioase, stări pe care le ameliorează simțitor, datorită conținutului de triptofan și de serotonină, hormoni supranumiți și ai bunei dispoziții.