Main menu

header

613 10 1de Carmen Ciripoiu

Spectacol de miresme, gust și culoare, portocalele nu sunt doar delicioase, ci și remedii naturiste mult căutate în sezonul rece.

Excelent catalizator al digestiei

Dacă multă vreme doar medicina tradițională chineză era conștientă de adevărata valoare a portocalelor, a venit vremea ca acestora să li se dea atenția cuvenită. Mai ales în ceea ce privește rolul incredibil pe care îl au în creșterea concentrației de vitamine din sânge. De aceea, în sezonul rece se recomandă consumul a minimum trei-patru portocale pe zi. În acest fel sunt combătute anemia, astenia, lipsa de tonus fizic și psihic. Un truc la îndemâna tuturor pentru a combate indigestia este consumul, după fiecare masă, a două portocale acrișoare, care sunt un excelent catalizator al digestiei. Un studiu recent a scos pe tapet faptul că simplul consum al unui pahar cu suc de portocale pe zi reduce riscul infarctului cu 25%! De asemenea, pectinele din portocale sunt fibre alimentare foarte valoroase pentru activitatea cardiacă, acestea nu doar că reglează colesterolul, dar au și rolul de a normaliza nivelul glucozei din sânge și de a ajuta la îmbunătăţirea irigării cu sânge a muşchiului cardiac, în felul acesta fiind redus riscul apariţiei aritmiei cardiace, a aterosclerozei şi a ischemiei cardiace.

Previne formarea trombilor

Și asta nu e tot. Cei care consumă portocale au o rată mult mai scăzută de apariție a cancerului de colon, rect, pancreas sau plămâni, și asta datorită unor substanţe anticancerigene pe care fructele le conțin din plin. În concluzie, pentru a ține la distanță boala secolului, se recomandă consumul a minimum două portocale pe zi. O cură cu suc de portocale proaspăt stors are rolul de a preveni formarea trombilor, ajutând totodată și la dizolvarea celor existenți. Se consumă zilnic trei sferturi de litru de suc proaspăt de portocale, amestecat cu maceratul obţinut prin punerea cojilor de la patru portocale într-o cană (250 ml) cu apă călduţă timp de șase ore. Tratamentul durează zece zile și se poate relua după șapte zile de pauză. În cazul durerilor de cap se administrează un litru de decoct de portocale pe parcursul zilei. Atenție! Reumaticii trebuie să aibă grijă la cantitatea de portocale consumată!