Main menu

header

de Claudia Stan

Iarba de lămâie (Melissa officinalis) este una dintre plantele medicinale cel mai utilizate în lume. O găsim în regiunea mediteraneană, pe coastele pietroase şi însorite din pădurile de stejar, fag sau salcâm, având un miros puternic de lămâie.

Înlătură insomniile
Frunzele ovale şi zimţate ale plantei sunt acoperite cu un puf, fiind folosite cu succes sub formă de infuzie (trei grame de frunze uscate se pun într-o cană cu apă clocotită, iar infuzia obţinută se bea de două ori pe zi) în tratamentul bolii Alzheimer. Germanii sunt cei mai înverşunaţi consumatori ai ierbii de lămâie, considerând-o ideală pentru îmbunătăţirea memoriei şi reîntinerire. Graţie puterii sale de a elimina toxinele din organism, iarba de lămâie asigură buna funcţionare a aparatului circulator, curăţând sângele. De asemenea, acţionează ca un calmant al sistemului nervos şi previne durerile de cap. În plus, infuzia este recomandată persoanelor care suferă de insomnii severe, depresii, cefalee şi tulburări cardiace (palpitaţii, oscilaţii tensionale, tahicardie şi lipotomii). Totodată, iarba de lămâie se utilizează contra tulburărilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale.

Previne balonarea
Tulburările digestive precum crampe, balonări, greaţă şi vomă, colici, diaree şi constipaţie pot fi vindecate cu ajutorul tincturii de Melissa. Pentru aceasta aveţi nevoie de un borcan cu filet, în care adăugaţi 15 linguri cu pulbere din iarbă de lămâie uscată. Peste acestea se pun 400 ml de alcool etilic de 50 de grade. Se închide borcanul, lăsându-se la macerat două săptămâni, după care se filtrează. Tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare şi se administrează câte 50-100 de picături diluate într-un pahar cu apă de patru ori pe zi. Datorită uleiului volatil conţinut, planta ajută în vindecarea ulcerului gastric şi duodenal.
Florile plantei sunt bogate în nectar, lucru valorificat în cosmetică, alimentaţie sau aromaterapie.

Elixirul tinereţii

Această reţetă este un adevărat elixir al tinereţii. Dacă doriţi să o încercaţi, noi vă spunem cum să o preparaţi. Combinaţi două gălbenuşuri de ouă cu două linguriţe cu miere, trei linguriţe cu tinctură de Melissa şi două grame de busuioc. Preparatul obţinut se consumă pe stomacul gol dimineaţa, având rol şi de revigorare a organismului.