Main menu

header

605 10 1de Raluca Grințescu

Coriandrul sau „Coriandrum Sativum” este o puternică plantă cu multe beneficii de sănătate, ce şi-a câştigat renumele de „plantă-minune”. Chinezii credeau despre coriandru că ar conferi nemurirea. Iar Hipocrate, faimosul vindecător al Greciei Antice, se spune că îl utiliza şi îl recomanda regulat pentru o largă gamă de afecţiuni.

Are capacitatea de a vindeca „vărsatul de vânt”

Descoperit de arheologi în mormântul faraonului egiptean Tutankamon, coriandrul (cunoscut şi ca „pătrunjel chinezesc”) a fost găsit în situri arheologice vechi încă din anii 5000 î.Hr. Utilizarea acestei plante are, de asemenea, o îndelungată istorie şi în bazinul mediteranean, Orientul Mijlociu şi Asia, şi joacă un rol major în medicina străveche. Cunoscute pentru capacitatea lor de a vindeca „vărsatul de vânt” (variola) şi având proprietăţi medicinale documentate în scrierile sanscrite şi greceşti, seminţele de coriandru au o reputaţie impresionantă în ceea ce priveşte suportul acordat sănătăţii. În Europa, coriandrul a fost considerat în mod tradiţional ca o plantă „antidiabetică”, iar în India a fost utilizat în mod tradiţional pentru proprietăţile lui antiinflamatoare. În SUA, coriandrul câştigă rapid popularitate pentru efectele lui de micşorare a colesterolului.

Bogat în nutrienţi vitali

605 10 2Coriandrul, aşa cum este cunoscut în ziua de astăzi, este foarte popular pentru proprietăţile lui antiinflamatoare şi pentru capacitatea lui de a ajuta la remedierea unei lungi liste de afecţiuni, inclusiv variola, diareea, aftele bucale, indigestia, tulburările menstruale, intoxicațiile alimentare, conjunctivitele, afecţiunile pielii, tulburările nivelului de zahăr din sânge, problemele oculare, osteoporoza, artrita, anemia, reumatismul, durerile de cap, insomnia, durerile musculare şi rigiditatea generală. Coriandrul are proprietăţi de întărire a ficatului şi este o excelentă sursă de fitonutrienți şi flavonoizi.

Este solubil în grăsimi

Deoarece vitamina D este „solubilă în grăsimi”, are nevoie de grăsimi sănătoase pentru a fi eficientă. Seminţele de coriandru sunt pline de acizi graşi şi de uleiuri esenţiale. De fapt, ele conţin ca total de lipide 28,4% din greutatea seminţei! Există ample dovezi care sugerează că vitaminele A şi K sunt necesare pentru o adecvată asimilare a vitaminei D. O porţie de coriandru conţine aproximativ 400% din raţia zilnică recomandată de vitamina K şi ample cantităţi de vitamina A. Patogenii din corp stresează sistemul imunitar şi pot afecta nivelul de vitamina D. Prezenţa antioxidanţilor, a bogăţiei de fitonutrienţi, minerale şi vitamine din coriandru lucrează cu toate în mod sinergic pentru a amplifica imunitatea generală a corpului.

Înlătură cu succes metalele grele

Metalele toxice comune precum mercurul, plumbul, aluminiul şi cadmiul afectează capacitatea corpului de a produce suficientă vitamina D. Uleiul de coriandru a fost demonstrat ca fiind cel mai puternic chelator natural cunoscut al metalelor toxice, care ajută la înlăturarea mercurului, cadmiului, aluminiului şi plumbului din corp! Obţinerea „vitaminei D naturale” de la soare este cu siguranţă cea mai bună cale, totuşi poate pune mari riscuri de cancer de piele dacă aveți carenţe de antioxidanţi şi/sau de Omega 3! Deficienţele de grăsimi Omega 3 constituie un factor de risc cu mult mai semnificativ pentru cancerele mortale de piele decât expunerea la soare!

Pentru puterea amplificatoare a grăsimilor Omega 3, uleiul de coriandru sporeşte bioconversia naturală a acidului alfa-linoleic în EPA şi DHA (acizi graşi esenţiali Omega 3: acidul eicosapentaenoic şi acidul docosahexaenoic) la studiile pe animale.

Reglează nivelul de zahăr în sânge

În 2009, diabetul de tip II afecta în întreaga lume 285 de milioane de persoane. Astăzi sunt 400 de milioane de oameni diagnosticaţi! Datorită efectului stimulator al uleiului de coriandru asupra glandelor endocrine, secreţia de insulină a pancreasului este sporită, rezultând niveluri sporite de insulină în sânge. Acest lucru reglează asimilarea şi absorbţia adecvată a zahărului şi are ca rezultat niveluri mai sănătoase ale zahărului din sânge.

Opreşte dezvoltarea Candida albicans

Uleiul de coriandru ajută la secretarea enzimelor şi a sucurilor digestive din stomac, stimulând astfel mişcarea peristaltică şi digestia generală. Şi datorită şi efectelor antioxidante, antifungice şi „antibiotice”, uleiul de coriandru a demonstrat că ajută la sporirea absorbţiei din stomac. Datorită puternicelor lui proprietăţi antifungice, coriandrul s-a dovedit a fi eficient în stoparea supradezvoltării Candida albicans şi a oricăror invadatori digestivi ce ar însoţi-o. Acest lucru favorizează proliferarea bacteriilor intestinale sănătoase şi îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului imunitar.

Uleiul de coriandru conține potasiu, calciu, magneziu, fier şi mangan, acid folic, riboflavină, niacină, betacaroten şi o  generoasă doză din vitaminele C, A şi K

Reduce depozitele de colesterol

Consumul zilnic de ulei de coriandru reduce cantitatea de grăsimi deteriorate (peroxizi ai lipidelor) din membranele celulare. Studiile au arătat că acest ulei micşorează nivelul colesterolului rău şi sporeşte nivelul colesterolului bun. Un studiu pe cobai a arătat că o combinaţie de coriandru, de acid linoleic, acid oleic, acid palmitic, acid stearic şi ascorbic (vitamina C) este eficientă şi în reducerea depozitelor de colesterol de pe pereţii interiori ai arterelor şi venelor. Consumul de ulei de coriandru s-a demonstrat că reduce presiunea sangvină la pacienţii suferinzi de hipertensiune. Coriandrul conţine coriandrol, o substanţă utilizată pentru a trata cancerul de ficat. Atunci când este combinat cu o dietă sănătoasă, se crede că uleiul este eficient în prevenirea anumitor cancere, precum cel la ficat, la sân şi la colon.