Main menu

header

de Claudia Stan

Obligeana este o plantă ce adoră zonele umede din preajma bălţilor, a lacurilor sau a apelor curgătoare. Ştiinţific se numeşte Acorus calamus şi este originară din Asia. În scop medicinal se folosesc numai rădăcinile şi tulpinile subterane.

Reface flora intestinală
Rădăcina plantei, sub formă de infuzie, are proprietatea ramarcabilă de a stimula întregul proces de digestie, de a regla aciditatea gastrică şi de a vindeca tulburările cronice ale stomacului. Mai mult, ajută la refacerea florei intestinale, contribuind cu succes la câştigarea luptei cu gastrita sau cu ulcerul. Stările de anemie, de greaţă sau hiperaciditate gastrică pot fi eliminate tot prin consumul infuziei de obligeană. Pentru aceasta se pune o linguriţă cu rădăcină din plantă la o cană cu apă şi se bea de trei ori pe zi. Totodată, stopează balonările şi disconfortul cauzat de proasta funcţionare a stomacului. Cancerul intestinal poate fi prevenit, dar şi tratat cu ajutorul infuziei din rădăcina de obligeană. Se bea o cană înainte de fiecare masă, prin înghiţituri mici şi dese.

Vă scapă de fumat!
Tulpina subterană de obligeană conţine un drog ce acţionează asupra sistemului nervos ca un calmant. Mai mult, sucul proaspăt extras din rădăcinile crude de obligeană se foloseşte pentru revigorarea ochilor obosiţi. Acesta se prepară din rădăcinile proaspete ale plantei puse în storcător. Se ung pleoapele şi se lasă două sau trei minute să acţioneze. După tratament, ochii se clătesc cu apă rece.
De asemenea, rădăcina de obligeană se recomandă persoanelor care doresc să scape de viciul fumatului. Se mestecă rădăcinile plantei timp de cinci minute, după care se clăteşte cavitatea bucală.

Băi pentru dureri articulare
Pentru persoanele cu degerături sau dureri ale oaselor şi articulaţiilor, obligeana are leac! Patru linguri cu rădăcină de plantă  se adaugă într-un vas de patru litri cu apă rece şi se lasă timp de opt ore la macerat. După aceea se încălzeşte (nu se fierbe), se strecoară şi se adaugă în apa pentru baie.