Main menu

header

601 8 1de Raluca Grințescu

Limba geografică este o boală care afectează vârful şi părţile laterale ale limbii. Zona papilelor gustative devine mai roşie şi cu un contur neregulat, asemănător unei hărţi, de aici şi denumirea de limbă geografică. Boala se mai numeşte şi glosită migratorie benignă, iar în aceste zone papilele gustative sunt aproape inexistente. Pacientul nu-şi pierde simţul gustului, dar uneori poate prezenta anumite sensibilităţi la anumite mâncăruri sau condimente.

Poate să dureze luni sau chiar ani

Cauza nu este cunoscută cu siguranţă, dar este mai des întâlnită la cei care au psoriazis, unii crezând că limba geografică ar fi de fapt o formă orală de psoriazis. Nu este o boală contagioasă şi nu se transformă în cancer şi poate să dureze luni sau chiar ani. Nu există un leac sigur, de cele mai multe ori, această boală dispare de la sine. Totuşi, pentru a calma senzaţiile de iritare şi de disconfort care apar odată cu această boală, puteţi încerca acasă câteva remedii şi sfaturi naturiste.

Evitaţi să mâncaţi fierbinte, prea sărat sau prea iute

O hidratare regulată stimulează producţia de salivă, care ajută la o mai bună sănătate o cavităţii bucale. Beţi zilnic sucuri din fructe sau din legume şi chiar apă din nucă de cocos. Pentru a reduce iritația limbii aveţi grijă la ce consumaţi. Evitaţi mâncărurile prea condimentate, care pot agrava sensibilitatea limbii. Feriţi-vă să mâncaţi fierbinte, prea sărat sau prea iute. Evitaţi fumatul şi consumul de alimente cu mult zahăr sau superprocesate, de asemenea, fructele şi legumele acide.

Glicerină vegetală

Glicerina vegetală este un bun remediu pentru limba geografică, ajutând la o vindecare mai rapidă şi vă păstrează respiraţia mai proaspătă. Înmuiați o compresă în glicerină vegetală şi tamponaţi uşor limba. Aşteptaţi cinci minute, după care periaţi-vă limba uşor. Repetaţi procesul de două ori pe zi timp de câteva zile. Pentru efecte mai puternice, puteţi să vă clătiţi gura zilnic cu glicerină vegetală.

Aloe vera

Aloe vera este un antiinflamator foarte bun în tratarea rănilor de orice fel. Extrageţi gelul de la o frunză de aloe vera şi puneţi-l pe limbă. Aşteptaţi zece minute, apoi clătiţi-vă. Repetaţi procesul de câteva ori pe zi, până ce vedeţi că simptomele se ameliorează. Mai puteţi folosi şi suc de aloe vera, cu care să vă clătiţi gura zilnic.

Oţet de mere nefiltrat

Oţetul de mere nefiltrat ajută la restabilirea pH-ului, luptând cu infecţia de la nivelul limbii dacă este cazul. Amestecaţi o lingură cu oţet de mere nefiltrat cu un sfert de lingură cu sare într-un pahar cu apă şi folosiţi această soluţie pentru a vă clăti gura de trei ori pe zi. Chiar dacă simţiţi o mică senzaţie de usturime este un foarte bun tratament şi merită să vă ţineţi de el.

Apă oxigenată

Denumită şi hidrogen peroxid, apa oxigenată este un foarte bun remediu pentru a scăpa de petele roşii de la nivelul limbii. Este un bun antibacterian şi previne dezvoltarea bacteriilor în gură, reducând astfel riscul infecţiei. Preparaţi o soluţie din apă oxigenată cu o concentraţie de 3% şi apă caldă, adăugate într-un pahar în părţi egale. Înmuiați un tampon în această soluţie şi tamponaţi pe zona afectată, aşteptaţi câteva secunde, după care clătiţi-vă cu apă caldă. Repetaţi procesul de câteva ori pe zi timp de mai multe zile.

Zinc şi vitamina B

Lipsa zincului şi a vitaminei B din organism este asociată cu apariţia acestei boli. Luaţi suplimente pe bază de zinc şi de vitamina B sau consumaţi mai multe alimente bogate în zinc cum ar fi brânză, fasole, pește, carne roşie, cereale integrale, nuci, seminţe, chefir, spanac şi alte legume cu frunză de un verde închis, precum şi alimente bogate în vitamina B: ba- nane, curcan, avocado, ficat, iaurt, brânzeturi, ouă, lapte, cereale.

Gargară cu ulei

Uleiurile menţin o bună sănătate a gurii şi ajută la eliminarea toxinelor. Luaţi o lingură cu ulei organic de nucă de cocos sau de susan în gură şi clătiţi-vă gura timp de cinci-zece minute, după care clătiţi-vă cu puţină apă. Folosiţi acest tratament în fiecare dimineaţă înainte de a mânca.

Mentă

Menta are proprietăţi antimicrobiene, anihilând bacteriile din gură. Aduce un plus de prospeţime respiraţiei şi calmează senzaţia de arsură şi de iritație de la nivelul limbii. Faceţi un ceai de mentă mai concentrat, lăsaţi-l la rece la frigider şi apoi beţi-l. Consumaţi câteva căni pe zi şi veţi simţi o ameliorare a simptomelor de iritație.

Este recomandată o dietă bazată pe multe lichide (sucuri naturale, ceai verde, centrifugate, supe), uşor călduţe sau reci

De la ce apare

  • ar putea fi o reacţie alergică la pastă de dinţi, apă de gură pentru împrospătarea respiraţiei, coloranţi, bomboane, plastic din proteze dentare, drojdie de bere sau la anumite medicamente pentru tensiune arterială ridicată;
  • uscăciunea gurii, atunci când glandele care produc saliva sunt distruse;
  • infecţii cu bacterii, ciuperci (Candida albicans) sau virusuri (herpes simplex oral);
  • consecinţa altor patologii;
  • leziunile de la arsuri, dinţi ascuţiţi, aparate dentare, piercing pe limbă, alte traume;
  • nivelul scăzut de fier (anemie) sau carenţa de anumite vitamine din complexul B, cum ar fi vitamina B12;
  • unele afecţiuni ale pielii, cum ar fi lichenul plan, eritemul polimorf, ulcerul aftos;
  • tutunul, alcoolul, consumul de alimente fierbinţi, condimentele şi alţi iritanţi;
  • poate fi rezultatul unei igiene orale deficitare.