Main menu

header

600 6 1de Dana Georgescu

Cercetările moderne efectuate în laboratoare confirmă faptul că prunele uscate sunt un aliment delicios, dar și un medicament de nădejde în caz de nevoie. Nu degeaba oamenii puneau toamna prune la uscat. Ei cunoșteau foarte bine efectele benefice ale acestora.

Neutralizează radicalii liberi din corp

Prunele uscate au un gust dulce și sunt bogate în nutrienți. Ca și alte fructe uscate, acestea pot fi păstrate pe toată perioada anului. Conțin vitaminele A, C și grupul B, fibre, potasiu, cupru, calciu, magneziu, seleniu, fier și puține calorii. De asemenea, prunele uscate oferă organismului o cantitate de fibre ce potolesc foamea și o amână pentru mai multe ore. Este bine de știut că atât proaspete, cât și uscate, prunele constituie subiectul a numeroase cercetări datorită conținutului mare de fitonutrienți numiți acizi neoclorogenici și clorogenici.

Substanțele găsite în prunele proaspete și în prunele uscate se numesc fenoli, iar proprietățile lor antioxidante au fost îndelung studiate. Aceste substanțe sunt cunoscute, în special, pentru eficiența în neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid. Abilitatea prunelor uscate de a stopa răul făcut de oxigen celulelor noastre este dată și de conținutul de betacaroten, care funcționează ca un antioxidant, eliminând radicalii liberi.

O bogăție de potasiu

Prunele uscate sunt și o bună sursă de potasiu, mineral esențial pentru menținerea unei presiuni sangvine normale și a bunei funcționări a inimii, astfel reducând și riscul accidentelor vasculare cerebrale. Eficiența alimentelor bogate în potasiu în scăderea presiunii sangvine a fost demonstrată într-un număr mare de studii. Potasiul stopează pierderea de calciu prin urină, și astfel ajută la prevenirea subțierii oaselor în mod rapid. Prunele, prin conținutul de vitamina A, contribuie la refacerea și la creșterea oaselor.

Fibrele solubile din prunele uscate ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge și la creșterea sensibilității insulinei, astfel jucând un rol important în prevenirea și în tratarea diabetului de tip II. Aceste fibre oferă și o senzație de sațietate, fiind recomandate în curele de slăbire. În plus, fibrele previn constipația. Pe lângă faptul că ajută tranzitul intestinal, astfel scăzând riscul apariției cancerului de colon și a hemoroizilor, fibrele insolubile oferă hrana bacteriilor „prietenoase” din intestinul gros. Acidul propionic din prune poate fi în parte responsabil pentru proprietățile de reducere a colesterolului oferite de fibre.

Mențin memoria tânără

Resveratrolul, care se găsește în compoziția prunelor închise la culoare, între indigo și negru și vișiniul cel mai închis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până în prezent, de patru-cinci ori mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic ca vitamina C. Antioxidanții puternici din aceste fructe ajută la eliminarea celulelor deteriorate care afectează memoria.

Revigorează și fortifică

Un alt avantaj al consumului de prune îl reprezintă faptul că sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbție a fierului. Prunele au mari proprietăți energizante, în special datorită conținutului natural de zaharuri. Ele pot alunga oboseala sau senzația de stres.

Atenție! Se recomandă ca prunele să fie consumate cu moderație de persoanele care au probleme cu glicemia și au un risc crescut de a face diabet.

SFAT. Nu sunt recomandate prunele afumate, deoarece acestea conțin substanțe ce pot fi cancerigene, provenite din fum

Se pot deshidrata în cuptor, pe sobă sau pe calorifer

Prunele trebuie să fie bine coapte și să nu fie lovite. Dacă se usucă în cuptor, se întind în tăvi, pe hârtie de pergament și se usucă întâi la 40-50 de grade Celsius, timp de câteva ore, se face o pauză de răcit de câteva ore și se reia uscarea la 55-60 de grade Celsius, timp de 12 ore. Ușa cuptorului trebuie să fie ușor întredeschisă pentru a permite aburului să iasă. Se pot usca și pe calorifer sau pe sobă, dar e bine să fie tăiate în jumătăți pentru a putea grăbi procesul. În acest caz, uscarea poate dura câteva zile, iar fructele trebuie întoarse la 12 ore. Odată uscate, se vor feri de umezeală sau de surse de lumină. Se păstrează în pungi de hârtie în cămară sau în săculeți din pânză.