Main menu

header

599 8 1de Dana Georgescu

Cânepa comestibilă (Cannabis sativa) este o plantă erbacee anuală din familia Cannabaceae, cultivată de om din cele mai vechi timpuri pentru semințele sale hrănitoare, dar și pentru că este foarte rezistentă și din ea se folosește absolut tot.

Are toți cei 21 de aminoacizi cunoscuți

Faptul că varietatea comestibilă de cânepă a fost și este în continuare confundată cu cea indiană (Cannabis indica), folosită ca drog în multe țări, și interdicția cultivării ambelor soiuri a condus la folosirea în tot mai mică măsură a plantei. O nedreptate adusă speciei Cannabis sativa, ale cărei semințe sunt printre cele mai nutritive alimente din lume, cu cea mai mare concentrație de proteine după alge. Semințele de cânepă decorticate conțin 30% proteine, din care 65% reprezintă o proteină ușor de digerat, numită și edestină. Aceasta joacă un rol important pentru organism, deoarece stimulează și producerea de anticorpi, care întăresc sistemul imunitar și ne feresc de efectele nocive ale radicalilor liberi. Proteina din cânepă conține toți cei 21 de aminoacizi cunoscuți, inclusiv aminoacizii esențiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce (leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina și treonina).

Conţine vitaminele A, B, D și E, dar și minerale

Semințele de cânepă pot fi consumate în moduri variate precum: salate de legume și fructe, musli, produse de panificație, rețete de paste și orez, lapte de cânepă, dar și sub formă de pulbere. Cânepa conține uleiuri volatile, flavonoide, canabispironă, substanțe minerale, proteine, lipide, betacaroten, acid ascorbic, tiamină, riboflavină, niacină, acizi grași, rezine și colină. Semințele sunt bogate și în vitaminele A, complexul B, D, E, acid folic, fosfor, potasiu, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, sodiu și iod.

Vine în ajutorul bolilor venerice

599 8 2În medicina populară, semințele de cânepă sunt folosite și pentru uz extern - lapte obținut din amestecarea în blender a semințelor, împreună cu apă și apoi stoarse - în tratarea rănilor și pentru uz intern în ameliorarea durerilor reumatice, în tratarea bolilor venerice, a congestiei pulmonare, a vărsăturilor, a otrăvirilor, a tusei și a hemoroizilor, dar și pentru a scăpa de paraziți intestinali. Frunzele de cânepă erau utilizate în vremuri străvechi pentru proprietățile lor analgezice și antispasmodice în tratarea epilepsiei, a gutei şi a reumatismului. E bine de știut că preparatele medicinale din cânepă au efecte sedative, și de aceea sunt utilizate în terapii din domeniile neurologic și psihiatric.

Consumul de semințe conduce la reducerea inflamațiilor din corp

Cânepa poate fi administrată în afecțiuni gastrice grave (cancere), în ulcere gastrice, în afecțiuni ale căilor respiratorii - astm, emfizem, bronșită cronică, în nevralgii și în boli psihice, datorită proprietăților analgezice. De asemenea, substanțele din plantă sunt eficiente în caz de diaree, tumori, depresie, surmenaj, migrene, anestezii locale și boli ale căilor urinare. Conținutul crescut de acizi grași Omega 3 și Omega 6 și raportul ideal de 3:1 din compoziția sa fac ca planta să fie extrem de benefică pentru sănătatea inimii și pentru dezvoltarea creierului la copii. De asemenea, consumul de semințe conduce la reducerea inflamațiilor din corp, ameliorând durerile articulare, la scăderea nivelului de colesterol, la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea riscului de dezvoltare a numeroase boli asociate.

Uleiul obținut prin presare la rece, prescris în diabet

Uleiul de cânepă obținut prin presarea la rece a semințelor de cânepă este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri naturale. El tratează toate tipurile de alergii. Acesta este recomandat în caz de diabet, colesterol mărit, sindrom premenstrual și menopauză, afecțiuni dermatologice (eczeme, dermatite atopice, psoriazis, lupus), astm, osteoporoză, cancer. Ajută și la reducerea acneei, a psoriazisului și a eczemelor. Din semințele de cânepă măcinate se obține făina de cânepă, care are un conținut bogat de fibre alimentare, ce contribuie la combaterea constipației și la curățarea tractului intestinal de metale grele și de toxine. Consumul acesteia ajută la menținerea sănătății părului și a unghiilor și este un adjuvant pentru diabetici și pentru persoanele vârstnice care se confruntă cu probleme ale memoriei.

Are proprietăți analgezice și anticonvulsivante

În epoca modernă, în 1839, medicul irlandez William O’Shaughnessy, după mai multe cercetări efectuate la Calcutta, în India, a demonstrat proprietățile analgezice și anticonvulsivante ale cânepei. Primul studiu științific a fost realizat de Societatea Medicală din Ohio în 1860. Neurologul american John Russell Reynolds a publicat, în 1890, în revista „Lancet”, informații privind aplicațiile medicale ale cânepei în insomnie, migrene, convulsii, stări depresive, dismenoree. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în Europa și în SUA, în diverse laboratoare, se elaborau în jur de 30 de produse sub formă de extracte și tincturi pe bază de cânepă pentru aplicații medicale în mai multe patologii. În Manualul firmei Merck, ediția 1987, se relevă că „utilizarea cânepei (Cannabis sativa) nu conduce la dereglări de personalitate și disfuncții sociale, iar interdicțiile sunt nefundamentate științific”. La ora actuală, utilizarea în scop terapeutic a cânepei este permisă în mai multe țări europene, în Israel și în mai multe state din SUA, iar numărul studiilor științifice în acest domeniu este de ordinul miilor, majoritatea elaborate în ultimii 25 de ani.

Loțiunile pe bază de ulei de semințe de cânepă sunt recomandate pentru calmarea și refacerea pielii uscate, deteriorate, prin creșterea elasticității membranei și a capacității de menținere a apei în țesuturi

Din fibrele de cânepă se confecționează țesături pentru îmbrăcăminte nonalergică și sănătoasă, materiale de construcție, hârtie, surse regenerabile de energie și îngrășământ natural cu mari valori nutritive

Un hectar de cânepă echivalează cu 3,5 hectare de pădure în ceea ce privește consumul de CO2 și de creștere a concentrației de oxigen în aer