Main menu

header

599 9 1de Carmen Ciripoiu

Descoperită încă din secolul al XVII-lea de europeni și folosită la început ca somnifer, frumoasa passiflora (floarea pasiunii) s-a impus de-a lungul timpului drept cel mai bun remediu pentru tulburările emoționale.

Ține sub control sindromul colonului iritabil

O cură cu passiflora este de mare ajutor celor care suferă de tulburări digestive pe fond de stres, respectiv gastrită hiperacidă, dispepsie, colită de fermentație, sindromul colonului iritabil. În acest caz, se recomandă două capsule de patru ori pe zi. Planta are, totodată, rolul de a preveni apariția stărilor de iritabilitate și de oboseală dinaintea menstrelor. Se iau 2-3 g pulbere de passiflora pe zi, timp de o lună, același tratament fiind indicat și pentru a scăpa de spasmele uterine. Passiflora le este indicată doamnelor și pentru tulburări specifice premenopauzei. Încă de la instalarea simptomelor este utilă începerea unei cure cu pulbere de plantă, opt capsule zilnic, timp de trei luni. Potrivit ultimelor studii, passiflora reduce aproape la jumătate predispoziția spre infarct. În combinație cu păducelul, planta are rolul de a ușura respirația și de a îmbunătăți viața cardiacilor. Se recomandă 3 g passiflora și 3 g păducel sub formă de pulbere, timp de două luni. După 20 de zile de pauză, tratamentul se poate relua.

Cel mai bun somnifer natural

Cu siguranță că cel mai bun remediu împotriva nopților nedormite este tot passiflora. Se administrează extract de plantă 500-1.000 mg zilnic, cu o jumătate de oră înainte de culcare. Tratamentul are efecte uimitoare încă din primele zile. Foarte important este faptul că passiflora induce un somn ușor, cu respirație normală, iar după trezire, pacienții nu au niciun fel de simptom neplăcut, ca în cazul altor somnifere artificiale. Extractul de passiflora funcționează excepțional și în cazul celor care suferă de anxietate sau de sindrom anxios-depresiv, caz în care se recomandă 250-300 mg, de trei ori pe zi. Cura durează trei luni. Atacurile de panică dispar, de asemenea, la scurt timp de la ingerarea plantei. Se administrează 250-300 mg zilnic, de patru ori pe zi, vreme de două luni. După două săptămâni de pauză, tratamentul se poate relua. Tratamentul cu extract de passiflora a dat rezultate și în situaţia copiilor de peste 10 ani și a adolescenților violenți. În acest caz însă, administrarea se face doar sub strictă supraveghere medicală.

Passiflora induce stări de relaxare, care pot diminua atenţia şoferilor

SFAT. Planta nu este recomandată celor care iau sedative de sinteză

Adjuvant în epilepsie

Alte studii au arătat că extractul de passiflora este extrem de folositor și dependenților de droguri, echilibrându-i psihomental. Se folosește extractul de passiflora, 400-500 mg, de trei ori pe zi, în cure de 90 de zile, urmate de 15 zile de pauză, după care administrarea se poate relua. De asemenea, după un tratament de dezalcoolizare, pacienții se integrează mult mai repede în societate în urma curei cu passiflora. De sute de ani, planta este folosită în medicina tradițională pentru tratarea diferitelor forme de epilepsie. Se administrează 300 mg extract de passiflora de trei-patru ori pe zi, în cure de opt săptămâni, urmate de două săptămâni de pauză. În aceleași doze, planta se folosește și ca adjuvant în Parkinson. Nu în ultimul rând, passiflora este bună pentru tusea nocturnă. În acest caz se folosește extract de passiflora, 500 mg, cu o jumătate de oră înainte de culcare.