Main menu

header

598 8 2de Roxana Istudor

Băutura preferată a japonezilor este mai mult decât prilejul unei binemeritate și relaxante pauze. Pe lângă faptul că reprezintă un simbol și un ceremonial, cele mai recente studii arată că ceaiul verde are și calități terapeutice de excepție într-un segment de afecțiuni dintre cele mai periculoase.

Afecțiune fără simptome

Cercetări de dată recentă au relevat faptul că ceaiul verde luptă cu succes în prevenirea unei afecțiuni care poate fi letală: anevrismul aortei abdominale. „Anevrismul aortei abdominale rămâne de multe ori nedepistat, întrucât nu există simptome până la momentul în care izbucnește criza. Dacă un pacient are norocul ca afecțiunea să fie depistată înainte de ruptură, aceasta trebuie tratată chirurgical, prin implantarea unui vas de sânge artificial sau prin montarea unui stent. În prezent, nu există tratamente farmaceutice”, explică specialistul Kenji Minakata, autor al studiului.

Compoziție care regenerează elastina

Pe lângă contribuția dovedită în prevenirea cancerului, a afecțiunilor cardiovasculare și a calităților de antioxidant redutabil și antiinflamator eficient, ceaiul verde demonstrează efecte de excepție și în prevenirea anevrismelor abdominale. „Tipul de polifenol descoperit în compoziția ceaiului verde regenerează elastina, o proteină esențială care asigură textura flexibilă a arterelor. Dacă luăm în considerare faptul că anevrismul abdominal este cauzat de inflamarea și degradarea elastinei din peretele arterial, credem că a consuma ceai verde dă speranțe de tratament”, arată cercetătorul Shuji Setozaki.

O nouă strategie de prevenire

În cadrul studiului, echipa a administrat șoarecilor enzime care induc anevrismul aortic abdominal și s-a observat că animalele cărora li s-a administrat în paralel și polifenolul prezent în ceaiul verde au prezentat un risc mai scăzut de a dezvolta afecțiunea. De asemenea, s-a constatat mai puțină inflamație și o mai mare producție de elastină, fiind prevenite astfel rupturile. „Japonezii au cea mai mare speranță de viață la nivel mondial, iar studiile arată că 80% dintre ei beau cu regularitate ceai verde. Credem că acest consum poate fi considerat o nouă strategie de prevenire a anevrismelor aortice abdominale. Preocuparea principală de acum înainte va fi aceea de a se stabili dozele optime de ceai”, conchide Hidetoshi Manumoto, coautor al studiului.

Diminuează nivelul de colesterol din sânge

Ceaiul verde este o adevărată minune a naturii din perspectiva proprietăților benefice pentru metabolismul uman. Datorită alcaloizilor conţinuți de ceaiul verde, acesta oferă organismului efecte stimulante, iar L-teanina din compoziţia sa are proprietăţi calmante asupra sistemului nervos. Polifenolii şi catechinele contribuie la combaterea radicalilor liberi, la diminuarea nivelului de colesterol din sânge, îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi digestia, stimulează procesele metabolice la nivelul celulelor sistemului nervos central. La rândul lor, polifenolii din compoziţia ceaiului verde favorizează arderea caloriilor și reduc riscul de apariţie al accidentului vascular cerebral.

Ceaiul verde mai este recomandat ca un aliat în lupta cu hipertensiunea arterială, cancerul, diabetul, bolile de piele, de plămâni, precum și cu cele digestive