Main menu

header

Porumbarul sălbatic este un arbust sălbatic, cu ramuri spinoase, flori albe şi fructe de culoare neagră sau violet. Denumirea ştiinţifică este Prunus spinosa şi este originar din Europa, Asia şi Africa. Planta este inclusă în terapia florală Bach (a celebrului medic englez Edward Bach, a cărui teorie despre vindecarea bolilor a schimbat lumea). Metoda de vindecare prin intermediul florilor, descoperită de doctor, a dat roade în Europa.

Cercetând intens proprietăţile mai multor plante, englezul a descoperit 38 de esenţe florale, pe care le-a denumit flori de Bach. Potrivit acestuia, fiecare plantă corespunde varietăţii stărilor sufleteşti: „Atât timp cât sufletul, corpul şi spiritul sunt în armonie, nimic nu ne poate afecta”, declara medicul, aducând în scenă porumbarul sălbatic.

Sedativ al sistemului nervos

Persoanelor care întâmpină greutăţi în luarea deciziilor şi a căror stare de spirit este oscilantă le este recomandată infuzia din florile porumbarului (o linguriţă cu flori uscate de porumbar la 250 ml de apă clocotită), din care se consumă câte trei căni pe zi. Ceaiul acţionează ca un sedativ uşor la nivelul sistemului nervos şi este eficient în diminuarea conflictelor şi tensiunilor interioare. De asemenea, lipsa de concentrare, anorexia, bulimia şi epilepsia pot fi controlate cu ajutorul florilor de prunus. S-a constatat că elevii care beau infuzia de porumbar au o capacitate de memorare a informaţiilor foarte bună. 

Indicat pentru bolnavii de gută

Puterea tămăduitoare a plantei este dată de varietatea vitaminelor conţinute, cum ar fi: calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, fosfor, vitaminele A şi B. Fructele porumbarului contribuie la eliminarea acidului uric din sânge, planta fiind depurativ, tonifiant şi antiseptic. Decoctul din fructele prunusului se obţine uşor, dintr-o linguriţă cu fructe la 250 ml de apă. Se fierb 20 de minute şi se beau câte două căni pe zi pentru tratarea intoxicaţiilor. Totodată, această compoziţie este benefică şi în cazurile de hipertensiune arterială şi de tuse convulsivă. Datorită substanţelor conţinute de porumbar, planta completează în organism deficitul imunitar, reglează tulburările hormonale şi de creştere, fortificând corpul. Decoctul din fructele de prunus se mai foloseşte şi pentru oprirea sângerărilor nazale.

 

Claudia Stan