Main menu

header

Deşi ne bucurăm de venirea primăverii, acest anotimp nu e chiar cel mai bun pentru organism. Se spune că natura înverzeşte şi omul se îmbolnăveşte.După cum ştiţi, cele mai urâte răceli, cele mai nesuferite alergii se produc tot primăvara. Mai mult, după lunile lungi de iarnă, organismul încearcă să se adapteze, însă, întrucât nevoia de repaus e foarte mare, se pot întâlni rateuri. Acestea pot perturba activitatea cotidiană (neatenţie, randament scăzut, depresii etc.) şi pot avea consecinţe neplăcute asupra celui afectat şi a celor din jur.

Sfaturi contra depresiilor

Din aceste motive, numeroşi specialişti sunt de părere că primăvara ar fi cel mai bun anotimp pentru vacanţe şi concedii. Însă cum sunt puţine persoane care îşi pot permite acest lucru, e mai bine să ne tratăm singuri de astenie, ajutaţi fiind, evident, de farmacia verde, dar şi de o alimentaţie adecvată. Astfel, în această perioadă, mâncaţi cât mai multe vegetale, reduceţi consumul de zahăr, cafea, grăsimi şi alcool şi eliminaţi produsele fast-food, sucurile acidulate ce conţin cola. De asemenea, faceţi cât mai multă mişcare şi dormiţi mai mult (de preferat ar fi să vă puneţi în pat mai devreme decât să vă treziţi târziu). 

Suc detoxifiant

Farmacia verde este şi ea deosebit de eficientă. Fie că este vorba despre infuzii, fie despre sucuri sau despre salate. O variantă excelentă de infuzie poate fi preparată amestecând trei părţi de frunze de urzici cu trei părţi de frunze de mesteacăn, două părţi de flori de bănuţi şi o parte de busuioc (partea aeriană). Opăriţi o lingură din acest amestec cu o cană cu apă clocotită. Astenicii trebuie să bea cel puţin două căni cu infuzie pe zi, îndulcite cu miere.  Şi sucul din plante este o excelentă resursă de bună dispoziţie şi de calm pentru cei care îl consumă. Cei care au răbdare să pregătească un suc storcând frunze de ciuboţica-cucului, de rotungioară înflorită, de urzică moartă roşie, de urzică şi de păpădie se vor asigura că organismul lor va fi curăţat de toxine. Sucul trebuie băut dimineaţa pe stomacul gol.

Salată de „ierburi”

Ştim că salata de lăptuci este foarte fortifiantă. Trebuie să aflaţi însă că şi un bol de frunze rupte de la anumite plante vă poate asigura vitaminele, enzimele şi sărurile de care organismul are nevoie primăvara. Cele mai utile frunze în combaterea asteniei de primăvară sunt cele de grâuşor (cel mult trei frunze!), de usturoiţă, păpădie, stupitul cucului şi ridichi de lună.  Atenţie! Frunzele de grâuşor sunt toxice dacă planta este înflorită, aşa că nu le mâncaţi sub nicio formă!

Elena Şerban