Main menu

header

588 11 2de Dana Purgaru

Curmalele, ce se găsesc la noi cel mai adesea în varianta uscată, sunt un aliment extraordinar în sezonul rece, și nu numai. Aceste mici „bombe” de energie au un conținut deosebit de zaharuri, fier, magneziu și potasiu, drept pentru care reprezintă o alegere gustoasă și sănătoasă pe post de desert sau de gustare.

Poamele „regelui oazelor”

Curmalele, ce erau consumate intens și apreciate și în Antichitate, sunt poamele palmierului Phoenix dactylifera, denumit și „regele oazelor”, ce face parte din familia aracaceelor, fiind originar din oazele Egiptului și ale Peninsulei Arabice. Aceste fructe au formă ovală, alungită, iar culoarea lor, atunci când sunt coapte, variază de la roșu aprins și galben strălucitor la maro închis și chiar negru, în funcție de soi. Există aproximativ 1.500 de varietăți de curmale. Fructele conțin un procent ridicat de zaharuri, fibre naturale și antioxidanți și sunt o sursă importantă de minerale (fier, potasiu, magneziu, calciu, mangan, cupru, zinc, fosfor, sulf, seleniu și fluor) și vitamine (vitamina A, complexul B, vitamina K).

Atenuează depresia mamelor

Curmalele sunt unele dintre cele mai bune energizante naturale. Se recomandă consumul de curmale în perioadele de efort fizic și intelectual. Acestea întăresc sistemul imunitar, fiind recomandate persoanelor anemice, celor epuizate sau în convalescență și copiilor în creștere. Concentrația de fier este și ea destul de mare, ceea ce le face să fie un aliment ideal pentru cei care suferă de anemie și de afecțiuni care produc oboseală cronică. În plus, în țările orientale, curmalele sunt considerate cel mai bun supliment alimentar pentru femeile însărcinate și pentru cele care alăptează. Întăresc musculatura uterului, ajută la reducerea hemoragiei post-partum. Curmalele conțin elemente ce contribuie la atenuarea depresiei mamelor și la îmbogățirea laptelui matern cu elemente necesare creșterii rezistenței copilului la diverse boli și unei dezvoltări armonioase.

Neutralizează hiperaciditatea sucului gastric

Curmalele îmbunătățesc digestia. Fiind un laxativ natural, tratează diverse tulburări intestinale și ajută la menținerea unei flore intestinale normale. Gama largă de aminoacizi prezenți în aceste fructe neutralizează hiperaciditatea sucului gastric, prevenind astfel arsurile. Consumul regulat de curmale ajută la menținerea unui control asupra ritmului de creștere a organismelor patologice. Unul dintre principalele avantaje ale consumului de curmale este capacitatea acestor fructe de a menține un sistem nervos sănătos, datorită conținutului bogat de potasiu. Cercetările susțin că un aport ridicat de potasiu poate să reducă riscul de accident vascular cerebral cu 40%.

Bune pentru prevenția cariilor și a cancerului abdominal

Magneziul conținut de curmale tonifică mușchii și întârzie îmbătrânirea, evitând acumularea toxinelor. În plus, aceste fructe dulci exercită o acțiune benefică și asupra prostatei și rinichilor. Mai mult, ele contribuie la creșterea în greutate, în afecțiunile cardiovasculare și ale cancerului. Deoarece curmalele conțin fluor, acestea pot ajuta la prevenirea apariției cariilor dentare. O importanță deosebită are conținutul de seleniu, care scade riscul îmbolnăvirilor de cancer și al afecțiunilor cardiace, întărind sistemul imunitar. Studiile au descoperit efecte benefice ale curmalelor în controlul cancerului abdominal, funcționând la fel de bine ca medicamentele specifice acestei afecțiuni.

PONT. Înainte de a fi consumate, curmalele uscate este bine să fie rehidratate câteva ore în apă.

Curmalele nu sunt indicate diabeticilor. Dar nici copiilor cu vârsta mai mică de 1 an, deoarece există riscul de înec

Curmalele sunt mai bogate în aminoacizi decât merele, bananele sau portocalele