Main menu

header

586 10 2de Carmen Ciripoiu

Cu 5.000 de ani în urmă, locuitorii Chinei și Indiei credeau că cei care consumă caise vor avea un trup tânăr și viguros, dar și o minte ageră până la vârste înaintate. Câteva milenii mai târziu, studiile științifice au demonstrat din plin aceste efecte benefice asupra sănătății. Este sezonul caiselor, așa că trebuie să profitaţi din plin de fructele considerate nectarul zeilor.

Miezul, un antioxidant foarte puternic

Studii de specialitate au scos la iveală faptul că fibrele alimentare din compoziția caiselor împiedică asimilarea grăsimilor saturate. De aceea sunt recomandate cu succes în colesterol și trigliceride mărite. Se țin cure de o lună, timp în care se consumă un kilogram de caise pe zi. În cazul tulburărilor de memorie, cei mai buni sunt sâmburii de caise, cinci-zece bucăți pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de două săptămâni de pauză.

De folos în cazul tenului îmbătrânit

De asemenea, specialiștii au demonstrat că pigmenții din caise protejează ochii și ajută la vindecarea cataractei sau a glaucomului. În acest caz se consumă 500 g caise proaspete pe zi, în cure de șase săptămâni. Cât privește guta, caisa este un leac imbatabil. Se recomandă 600 g fruct zilnic, vreme de o lună. Un tratament de două săptămâni, în timpul căruia se consumă în fiecare dimineață 500 g caise proaspete și un litru de apă, este un remediu foarte bun împotriva constipației.

Ten gras, seboreic? Caisele coapte sunt remediul cel mai căutat. Se taie în două o caisă și se masează cu pulpa fructului tenul curățat în prealabil cu apă călduță. Tratamentul se face în fiecare zi, până când pielea devine elastică și strălucitoare. În cazul tenului îmbătrânit se folosesc trei caise coapte, care se mixează până se obține o pastă groasă. Se amestecă apoi cu o lingură cu smântână și cu una cu miere, iar compoziția obținută se întinde pe tenul curățat. Se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se clătește fața cu apă călduță. Când acneea nu ne dă pace, tot caisa ne vine în ajutor. Se șterge obrazul în mai multe rânduri cu pulpă de caise, se lasă să se usuce timp de zece minute, apoi pielea se curăță cu apă călduță. Caisele și-au dovedit eficacitatea și în cazul arsurilor solare. Se zdrobesc bine câteva caise fără sâmburi, iar sucul rezultat se aplică pe locul afectat. Remediul va calma usturimea și va vindeca foarte repede epiderma.

PONT. Cura cu fructe se ţine cu precauție în colita de fermentație, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă.

În timpul tratamentelor contra cistitei, nefritei, pielonefritei, se consumă minimum jumătate de kilogram de caise pe zi

Excelent leac antifumat

Pentru combaterea efectelor nocive ale fumatului se recomandă consumul zilnic a o jumătate de kilogram de caise. Caisele proaspete, sub formă de piure, sunt printre primele fructe ce pot fi mâncate de bebeluși atunci când începe să le fie diversificată hrana. Ele stimulează dezvoltarea normală a oaselor, susțin imunitatea, protejează de indigestie și de constipație.