Main menu

header

Măturicea este un arbust înalt, ce ajunge la înălţimea de 150 cm, şi este originară din Europa. Planta se numeşte ştiinţific Spartium scoparium şi are tulpina ramificată, iar florile sunt de un galben auriu, în formă de fluturaşi. Este folosită cu încredere în tratarea mai multor afecţiuni, faima proprietăţilor sale curative făcând înconjurul lumii.

Reduce crizele de tahicardie Ritmurile cardiace anormale (aritmii), inima ce bate rapid (tahicardie) sau insuficienţa cardiacă pot fi prevenite şi vindecate cu ajutorul infuziei din florile uscate ale măturicei. Pentru preparare se ia o linguriţă cu flori şi se adaugă la 200 ml de apă. Se fierb, după care se strecoară, iar ceaiul obţinut se bea călduţ de trei ori pe zi.

Mai mult, infuzia acţionează benefic şi în cazul edemului periferic (umflarea picioarelor), precum şi în cazurile de hipotensiune arterială (tensiune scăzută). Totodată, banala măturice contribuie la buna funcţionare a circulaţiei sangvine, asigurând o funcţionare sănătoasă a inimii.  Previne hemoragiile Spartium scoparium este intens folosită în medicina naturistă de proaspetele mămici. Măturica stimulează contracţiile uterine la naştere şi previne hemoragiile postnatale, datorită cantităţii mici de alcaloid conţinută. În astfel de situaţii este recomandat sucul din florile proaspete ale măturicei, obţinut cu ajutorul storcătorului sau prin bătucire. La acest suc se adaugă o treime de alcool, ce se ţine timp se şapte zile într-o sticluţă închisă la culoare. Înainte să fie consumat se filtrează şi se bea câte o cană pe zi. De asemenaa, sucul previne menstruaţia abundentă şi hemoragiile de orice natură (în urma unor răni sau a celor nazale).

Claudia Stan

Atenţie!
Măturicea nu este indicată fumătorilor, cauzând migrene! De asemenea, planta trebuie evitată în a fi administrată conducătorilor auto, reducând capacitatea de concentrare