Main menu

header

580 9 1de Carmen Ciripoiu

Cunoscută în popor drept barba-caprei, pepenică sau răcușor, crețușca s-a remarcat de-a lungul timpului prin capacitățile sale incredibile de a vindeca durerile reumatice, gastrita sau dispepsiile. Și asta nu e tot...

Tinctura, binevenită în enterită

În cazul hemoroizilor, herpesului, erizipelului, alopeciei sau edemelor, specialiștii în terapii naturiste recomandă folosirea compreselor calde cu infuzie de cre- țușcă. Preparatul se obține din 20-60 g de rădăcină mărunțită, la un litru de apă. Se lasă acoperit 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se consumă două-trei căni cu ceai pe zi, chiar în cure de lungă durată, deoarece nu există efecte secundare. Contra celulitei se fricționează zona afectată cu tinctură de crețișoară obținută astfel: 50 g plantă mărunţită se pun într-un recipient cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade și se astupă. Se lasă la macerat 15 zile, ţinând preparatul la cald sau la temperatura camerei. Se filtrează și se consumă o linguriţă, diluată în puţină apă, de trei ori pe zi. Tinctura de crețușcă este excepțională și în artrită, bronșite, enterită, gripă, leucoree, insomnie, bufeuri în menopauză, oboseală, nervozitate și tuse.

Decoctul, util în cistite

În iritaţii vaginale și cistite se fac spălături locale de două ori pe zi cu decoct de crețușcă, iar în reumatism, băi zilnice cu infuzie și comprese. Decoctul de crețușcă se obține din 60 g de rădăcină mărunțită, la un litru de apă. Se fierbe 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se consumă două căni pe zi, dimineața și seara. Tratamentul este util și bolnavilor care suferă de reumatism articular acut, sterilitate, diabet, colite de fermentație, infecții urinare și renale. Infuzia preparată din 20 g vârfuri de flori uscate de crețușcă, la un litru cu apă, face să scadă febra și alină durerile musculare care vin, de cele mai multe ori, la pachet cu ea. Pentru menstruație abundentă se culege rădăcină de creţuşcă din luna mai până în iunie, se face decoct şi se administrează două căni pe zi.