Main menu

header

577 8 1de Carmen Ciripoiu

Frumusețea saschiului pălește în comparație cu valoarea lui de medicament. Forța sa vindecătoare este atât de puternică, încât fiecare dintre noi ar trebui să îl cultivăm în grădini pentru a-l avea oricând la îndemână. Cât de important este saschiul pentru sănătatea noastră ne spune farmacistul Ion Bobaru (foto), într-un interviu spectaculos.

„Se folosește sub formă de ceai, tinctură sau vin terapeutic”

- Cum începe luna aprilie, în laboratorul dumneavoastră, saschiul se transformă dintr-o plantă cu florile albastre ca şi cerul în medicamente de cea mai înaltă calitate…

- Saschiul (Vinca minoris) e cunoscut și apreciat ca plantă decorativă, formând pe suprafața solului, în perioada de vegetație, un adevărat covor pastelar, în care florile albastre, frunzele tinere de culoare verde deschis și cele bătrâne de culoare verde închis formează o combinație ce încântă privirea. Mai există şi alte specii de saschiu: Vinca major, care este foarte asemănătoare cu Vinca minoris, însă cu frunzele mult mai mari, și Vinca rosea, care se prezintă ca un subarbust originar din zonele tropicale ale Asiei și Africii, această specie începând să fie aclimatizată și în România, fiind mai mult cultivată în ghivece ca plantă ornamentală. Toate aceste specii sunt apreciate și pentru virtuțile lor terapeutice, având în vedere că doi alcaloizi izolați conținuți (vincamina și vincristina) au constituit modele chimice pentru sinteza unor medicamente recomandate de lumea medicală.

- Sub ce forme e utilizată planta?

- Saschiul se folosește sub formă de ceai, tinctură sau vin terapeutic. Decoctul se obține astfel: patru linguri cu saschiu uscat și mărunțit groscior se fierb la foc mic timp de 30 de minute în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală, aceasta din urmă umezindu-se cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se pierde din cauza îmbibării filtrului din vată. Se îndulcește după gust cu zahăr sau cu miere, iar în cazul diabeticilor, cu un îndulcitor acaloric. Saschiul se pretează foarte bine la obținerea de ceaiuri combinate, pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea diferitelor boli (ceai de saschiu și păducel pentru bolile inimii, ceai de saschiu și Ginkgo Biloba pentru insuficiență cardiacă periferică și cerebrală sau ceai de saschiu și rozmarin pentru afecțiuni ale sistemului nervos central).

Recomandat în limfoame maligne

577 8 2- Ce îl face pe saschiu să fie atât de apreciat? Ce se regăsește în compoziția sa?

- Speciile de Vinca au în compoziţie peste 50 de alcaloizi, dintre care cei mai importanţi sunt vincamina, vincristina, vinblastina și rezerpina. Astăzi, vincamina de sinteză este printre cele mai vândute medicamente pe plan mondial și se adresează în principal bolilor aparatului cardiovascular și afecțiunilor cerebrale, iar vincristina obținută acum sintetic este pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru tratamentul leucemiei.

- Ce scheme de tratament recomandați în cazul tumorilor cancerigene și al leucemiei?

- Se administrează două ceşti cu ceai pe zi, îndulcite după preferință. Dacă se optează pentru tinctură, se iau 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai divers. În cazul vinului, se recomandă trei linguri pe zi, după masă. Toate aceste forme farmaceutice se folosesc trei luni, cu pauză de o lună, apoi se reia ciclul.

„Indicat în bolile aparatului circulator periferic”

- Este planta de ajutor și celor care suferă de boli ale inimii? Chiar și celor vârstnici?

- Indicația majoră a saschiului este pentru bolile inimii (insuficiență cardiacă, nevroză cardiacă, aritmii, angină pectorală, infarct miocardic). Preparatele din saschiu sunt recomandate a fi folosite zilnic atât de omul vârstnic sănătos, cât și de cel suferind, după vârsta de 60 de ani.

- La ce sunt folositoare cataplasmele cu saschiu?

- Cataplasmele cu ceai de saschiu și argilă se recomandă pentru bolile aparatului circulator periferic - varice, flebite, fragilitate capilară, telangiectazie (capilare dilatate) sau vene dilatate. Se face o fiertură din saschiu (se fierb două linguri cu plantă, la un ibric cu apă, timp de cinci minute), care, după filtrare, se amestecă bine cu argilă pulbere până se formează o pastă moale. Preparatul se întinde pe o bucată de tifon și se aplică bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Pentru eficiență, cataplasma se ține 30 de minute.

„Este excepțional pentru afecțiunile urechii interne”

- Ce maladii tratează renumitul vin de saschiu?

- Pe primul loc se situează boala coronariană, datorită efectului vasodilatator al vincaminei, dar și hipertensiunea arterială. În acest caz, acțiunea se datorează rezerpinei, care a fost printre primii alcaloizi vegetali folosiți în scăderea tensiunii arteriale. Ca prevenție, la cei ce sunt predispuși la hipertensiune sau în hipertensiunea ușoară (stadiul 1), tratamentul cu preparate din saschiu este suficient. Pentru hipertensiunea arterială moderată (stadiul 2) și severă (stadiul 3) se folosește ca terapie complementară alături de medicația alopată. În cazul bolilor vaselor periferice (varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară), tratamentul se completează cu aplicații locale cu o cremă pentru varice sau afecțiuni vasculare preparată la Farmacia Faltis. Vinul de saschiu este excepțional pentru afecțiunile urechii interne (Sindrom Meniere, care se manifestă prin vertij, țiuituri, zgomote) și este și un revigorant foarte bun al sistemului nervos central. De asemenea, tratează boli degenerative (demență senilă, boala Alzheimer, ateroscleroză), distonii neurovegetative care se manifestă prin cefalee, migrene, stări de agitație și tulburări de vedere cauzate de insuficiență circulatorie la nivelul ochiului. Doza zilnică uzuală este o ceșcuță (30 ml), de două ori pe zi.

Atenţie! Se recomandă ca planta să fie folosită cu prudenţă în caz de sarcină şi alăptare.

Farmacia Faltis este în Brăila din anul 1897, pe Strada Galați nr. 29. Ne puteți contacta la numărul de telefon 023.961.59.31 sau pe e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Pentru mai multe informații, accesați www.farmaciafaltis.ro

Sfaturi utile

Pentru fabricarea tincturii de saschiu sunt necesare 20 g saschiu uscat și mărunțit groscior, care se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar, timp de zece zile, agitându-se de trei-patru ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de șase zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau de plastic prevăzute cu dop picător. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data pre- parării. Modul de preparare al vinului terapeutic este următorul: 50 g saschiu uscat și mărunțit groscior se pun cu un litru vin roșu adus la fierbere și se lasă în contact timp de zece zile, agitându-se de două-trei ori pe zi. Ulterior, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și se mai lasă la decantat șase zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se completează cu vin până la un litru și se depozitează în flacoane de 200 ml.