Main menu

header

  Sânziana galbenă este o plantă cu flori galbene, mici şi dese, ce se mai numeşte şi Galium verum sau drăgaică. Planta perenă este o floare comună în Europa şi emană un parfum dulce. În popor, drăgaica este cunoscută mai mult ca plantă magică, având proprietăţi uluitoare de a vindeca şi cele mai grele boli.

Benefică în afecţiunile glandei tiroide

  Influenţa benefică a sânzienei galbene asupra activităţii glandei tiroide a fost intens studiată de cercetători. Cele mai bune rezultate ale unui tratament în cazurile de hiper (şi hipo) tiroidie şi de noduli tiroidieni sunt cele cu pulbere din plantă. Pentru prepararea pulberei se pun 50 g de sânziană galbenă şi se macină cu râşniţa. După măcinare se cerne pulberea obţinută şi se administrează câte o linguriţă

(rasă) de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Se recomandă ţinerea sub limbă a pulberei timp de zece minute, după care se înghite cu apă. De asemenea, sânziana galbenă are rol de stimulent digestiv, datorită principiilor sale amare. Totodată, pulberea este un puternic antiseptic intestinal şi urinar, ajutând la eliminarea bacteriilor cauzatoare de infecţii.

Înlătură neplăcerile menopauzei

  Sânziana galbenă acţionează asupra sistemului nervos, calmând psihicul şi stările de excitaţie cerebrală. Sânziana galbenă este calmantul natural ideal pentru stările de isterie, agitaţie sau nervozitate. În medicina populară, infuzia plantei este folosită în cazurile de tulburări ale menopauzei, precum şi în combaterea stărilor de oboseală. Infuzia se prepară din două linguriţe cu sânziene la 250 ml de apă, ce se fierb timp de 20 de minute. Se bea câte o cană de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Totodată, infuzia din plantă este benefică şi bolnavilor de epilepsie, îmblânzind crizele.

Elimină petele de pe epidermă!

  Proprietăţile plantei nu se opresc doar la utilizări interne, sânziana galbenă fiind şi un excepţional cicatrizant. Pentru rănile ce nu se închid se recomandă aplicarea cataplasmei din plantă (sânziana se macină cu râşniţa, după care se amestecă într-un vas cu apă călduţă până se formează o pastă), ce se aplică pe locul afectat. Această metodă are rezultate foarte bune şi pentru petele de pe piele, fiind un remediu cosmetic de succes. Pentru tratarea erupţiilor de pe piele este recomandată infuzia din Galium verum în asociere cu trei-fraţi-pătaţi, ce se administrează de câte patru ori pe zi.

Claudia Stan

Aşternuturi din drăgaică

  Legenda spune că Fecioara Maria a căutat ceva cu care să improvizeze un aşternut moale pentru pruncul său. Ieşind din iesle a văzut o plantă cu multe flori albe, pe care a decis să le culeagă. A făcut din ele un aşternut moale şi înmiresmat, iar în momentul în care pruncul Iisus a fost aşezat pe ele, florile s-au colorat din alb în galben, culoarea aurului. În prezent, în puţine locuri, la sat, se mai realizează aşternuturi şi perne din sânziene galbene.