Main menu

header

  Lintea este una dintre legumele frecvent întâlnite în bucătăria asiatică şi mediteraneeană. Are câteva asemănări cu mazărea şi cu fasolea, dar diferă la numărul de boabe aflate într-o păstaie: în general două. O altă diferenţă constă în timpul de fierbere mai scurt.
Aliment de grad nutriţional A

Împreună cu soia, lintea este preferată de vegetarieni, fiind catalogată ca aliment de grad nutriţional A, mulţumită conţinutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor şi proteină şi conţinutului extrem de scăzut de grăsimi. Lintea nu conţine colesterol şi are un aport caloric de 110-160 kcal/100 g.
Datorită conţinutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor şi proteină, lintea nu ar trebui să lipsească din alimentaţia convalescenţilor. Tot mulţumită cantităţii mari de fibre, preparatele dietetice realizate din boabele de linte sunt indicate în: munci care cer efort, astenie, posturi, hipokaliemie (carenţă de potasiu), îmbătrânire precoce, cancer (preventiv), litiaze urinare bazice (oxalică, fosfatică alcalină).

Reduce nivelul colesterolului

  Aceste boabe mai ajută la reducerea colesterolului şi la refacerea globulelor roşii. De asemenea, datorită efectului galactogen, această legumă trebuie să fie consumată regulat de mamele care alăptează.
Pentru a vă bucura de benefiicile lintei, este important să ştiţi că această minunată legumă trebuie consumată sub forma unei supe dietetice. Boabele de linte fiartă pot fi folosite şi în uz extern sub formă de cataplasme, pentru a grăbi vindecarea plăgilor şi a abceselor.

Introduceţi-o treptat în meniu

- Dacă se adaugă sare şi smântână, preparatul devine mult mai gustos, dar pierde din însuşirile curative;
- Numeroase persoane nu acceptă lintea până nu se obişnuiesc cu ea. De aceea se cere introducerea treptată în alimentaţie;
- În cazul unor afecţiuni tumorale sau atunci când, din diferite motive, digestia nu este satisfăcătoare, se recomandă folosirea doar a părţii lichide, strecurate;
- Nu depăşiţi un prag maxim de consum de 300 g de boabe de linte săptămânal!

Precauţii

  În caz de indigestie, diabet, obezitate, înţărcare, tumori abdominale, frigiditate, boli cardiace grave, litiaze acide (urice, cisteinice), gută, hipotiroidie severă este de preferat să se limiteze sau să se renunţe chiar la a se mânca linte.
Elena Şerban
Supă dietetică

  Pentru a prepara o supă dietetică aveţi nevoie de 100 g de boabe uscate de linte, un morcov, o rădăcină şi câteva frunze de pătrunjel, o ceapă de mărime mijlocie, doi căţei de usturoi şi o linguriţă cu chimen mărunţit. După ce aţi spălat lintea foarte bine, lăsaţi-o la înmuiat timp de două ore în apă rece. Scoateţi boabele din apă şi puneţi-le într-o oală mai mare, cu capac, alături de morcov, pătrunjel, ceapă, usturoi şi pudra de chimen şi un litru şi jumătate de apă. Supa, care e gata când boabele sunt moi, se poate consuma ca atare sau se poate bea numai lichidul decantat.
ATENŢIE! Deoarece boabele de linte sunt foarte concentrate, nu trebuie abuzat de consumul de supă