Main menu

header

567 8 1de Daniela Anton

Căscatul este un gest pe care îl facem când suntem obosiţi sau când ceea ce ni se comunică nu e chiar atât de interesant. Dar căscatul pe o perioadă extinsă poate ascunde afecţiuni ale organismului. Iată câteva boli semnalate de căscatul excesiv.

Anemie feriprivă

Este una dintre cauzele cel mai frecvente ale căscatului excesiv. Lipsa fierului din organism înseamnă scăderea hemoglobinei, cea care asigură transportul oxigenului în sânge. Considerată boală aparent banală, anemia poate duce la apariţia problemelor mai grave de sănătate dacă nu este tratată corespunzător.

Dureri de cap

O altă cauză a căscatului excesiv sunt și migrenele. Căscatul apare când creierul este hipooxigenat, iar migrena este un edem cerebral, caz în care celulele suferă de hipoxie (scăderea cantității de sânge).

Carență de magneziu

După anemie, deficiența de magneziu este o altă cauză frecventă a căscatului. Printre simptomele lipsei de magneziu din organism se numără: somnolența, apatia, confuzia, puterea de concentrare scăzută și nervozitatea.

Mușchi tensionați

Și stările de anxietate determină o încordare inconștientă a mușchilor din zona abdomenului, toracelui, umerilor și gâtului. Tensiunea din aceste zone se simte ca și cum pieptul sau abdomenul sunt presate, ca în cazul unui atac de astm.

Boli cardiace

Poate fi vorba despre malformații congenitale, precum defectul septal, sau despre insuficiență cardiacă. În ambele cazuri, sângele nu se oxigenează pe deplin.

Căscatul poate fi și un semn al bronșitei cronice și al altor suferințe ale plămânilor. Mai ales în cazul fumătorilor.

Tulburări ale sistemului nervos

Alte afecțiuni care se manifestă și prin căscat des sunt epilepsia, encefalita, tumorile cerebrale și scleroza multiplă, declanșate de slaba oxigenare a creierului. Studiile au arătat că și medicamentele pentru depresie sau Parkinson pot avea același efect.

PONT. Căscatul este molipsitor! Studiile arată că peste jumătate dintre subiecţii analizaţi au căscat la rândul lor atunci când au văzut pe cineva făcând acest gest.

Cura cu aer curat

Unul dintre leacurile cel mai eficiente și la îndemâna oricui pentru căscatul excesiv este cura cu aer curat. Stați câteva minute în faţa geamului, expunându-vă aerului curat şi făcând mişcări uşoare ale mâinilor şi picioarelor.

Un alt remediu este cura cu grâu încolţit. Aveţi nevoie de trei linguri cu boabe de grâu care se aşază într-un vas peste care se toarnă o peliculă fină de apă (una-două linguri). Se lasă într-un loc bine luminat şi cu suficientă căldură (30-37 grade Celsius) timp de cinci zile. Se verifică după cea de-a treia zi dacă a început să încolţească. Atunci când au apărut primele boabe de grâu încolţit, consumaţi câte o lingură pe zi, dimineaţa. Grâul încolţit este un energizant important datorită conţinutului bogat în vitaminele B şi C şi în enzime.