Main menu

header

566 6 1de Carmen Ciripoiu

Indiferent cum e consumată, nuca de cocos rămâne un aliment miraculos. Și dacă până nu demult cei mai căutați erau fulgii de cocos, urmați de untul de cocos, crema de cocos, făina sau laptele de cocos, mai există o formulă magică pe care mulți nu îndrăznesc să o utilizeze în rutina zilnică: chefirul de cocos. Din fericire, băutura a început să câștige cât mai mult teren, pentru că este excepțională în combaterea ciupercilor și a bacteriilor dăunătoare.

Diminuează poftele de dulce

Chefirul de cocos se prepară foarte simplu, din apă de cocos. Este o băutură fermentată, obținută din „granule” de chefir, organisme bacteriene incredibil de benefice. Totodată, apa de cocos are zaharuri naturale care hrănesc granulele de chefir la fel ca și lactoza, dar fără efectele negative care vin împreună cu lactatele. Chefirul din apa de cocos are și o cantitate mai redusă de calorii decât versiunea din lapte și este și mult mai gustos, iar beneficiile demonstrate sunt uriașe: curăță orga- nismul, ajută la digerarea tuturor alimentelor, subțiază stomacul, creează o bună dispoziție, echilibrează hormonii, mărește energia, elimină ciupercile Candida, oprește dezvoltarea celulelor canceroase ale stomacului și diminuează poftele de dulce.

Se consumă dimineața

Modul de preparare al chefirului de cocos este foarte simplu: se desface nuca de cocos cu ajutorul unui cuțit și se taie. Pentru că e nevoie de apa din interior se poate decupa pulpa (așa-numitul unt de cocos) și se poate folosi în smoothie-uri, deserturi sau se poate mânca pur și simplu. Într-un blender se amestecă o porție de granule de chefir cu apă sau lapte de cocos. Se amestecă timp de 30 de secunde pentru a se încălzi, apoi se toarnă într-un bol mare de sticlă sterilizat sau într-un vas termorezistent curat. Atenție! Vasul trebuie să fie din sticlă, nu din plastic, ca să nu fie toxic. Se acoperă bolul cu un prosop mare, apoi se așază în cuptorul rece, în întuneric, unde se păstrează două zile. În acest timp, se verifică chefirul, care trebuie să miroasă a acru, dar nu a stricat (întocmai ca iaurtul). Dacă are bule, înseamnă că este în plin proces. Se transferă lichidul într-o cană de sticlă și se păstrează la frigider. Dacă nu miroase ca iaurtul sau chefirul cumpărat de la magazine, se lasă să mai fermenteze încă 24 de ore. Se consumă dimineața o linguriță cu apă de lămâie pentru un gust mai bun sau amestecat cu ovăz. Chefirul de cocos nu se adaugă în băuturi!

Exclude oboseala facială

Chefirul de cocos este recomandat și alcoolicilor care vor să scape de acest viciu, dar și persoanelor care suferă de cancer, fiind unul dintre alimentele naturale care inhibă dezvoltarea tumorilor. Băutura este un leac foarte bun și pentru ulcerul peptic, bolile căilor biliare, enterită cronică, bronşită, astm, pneumonie, diabet, anemie şi leucemie, pareze şi hemipareze, regenerarea ficatului şi metastaze. Chefirul poate fi folosit şi ca demachiant în tratamentele cosmetice, deoarece încetinește formarea ridurilor şi elimină oboseala facială. Nu în ultimul rând, chefirul de cocos ameliorează sau înlătură durerile provocate de reumatism prin ungerea locurilor dureroase de câteva ori pe zi cu acest preparat.

Uleiul, în combinație cu usturoiul, remediu pentru varice

Excepţional pentru sănătate este şi uleiul de cocos, de mare ajutor în lupta cu varicele, coşmarul oricărei femei, afecţiune care apare, în general, odată cu înaintarea în vârstă şi ivirea problemelor la nivelul circulației. Chiar dacă industria de produse cosmetice promite rezultate spectaculoase, adevărata soluţie se află în natură. Uleiul de cocos și usturoiul sunt două ingrediente-minune care salvează picioarele de aspectul inestetic, cauzat de apariția varicelor. Modul de preparare este următorul: se curăță un cățel de usturoi, se pisează foarte bine și se amestecă împreună cu uleiul din nucă de cocos. Se lasă amestecul să stea peste noapte. Se aplică seara, direct pe zonele afectate de varice, apoi se înfășoară picioarele cu o folie de plastic. Se păstrează peste noapte, iar dimineața se înlătură folia și se spală locul foarte bine. Tratamentul se face o lună, iar varicele încep să se retragă treptat.

SFAT. Granulele de chefir se păstrează congelate sau uscate într-un deshidrator.

Băutura fermentată întăreşte dinţii şi combate parodontoza

Compușii antivirali din uleiul de cocos ajută la vindecarea mai rapidă a răcelilor

Perfect pentru cei care urmează o dietă vegană şi paleo

Uleiul de cocos este foarte bun și pentru gătit, deoarece compoziția lui rămâne neschimbată la temperaturi ridicate și nu produce efectele nocive ca ale altor tipuri de ulei. Specialiștii recomandă uleiul de cocos ca ingredient principal în majoritatea rețetelor crude și paleo, pentru că se solidifică la temperatura camerei, păstrează rețetele închegate și le oferă textură și gust. Pentru a potoli foamea, se recomandă consumul unei lingurițe cu ulei de cocos înainte de mese. Uleiul de cocos este o grăsime hrănitoare și pentru suprarenale și tiroidă, îmbogățind nutritiv nivelul hormonilor. Studiile arată că uleiul de cocos are efecte puternice și asupra sănătății creierului, fiind util în tratarea și în prevenirea afecțiunii Alzheimer.