Main menu

header

566 9 1de Raluca Grințescu

Bufeurile sunt cunoscute drept unul dintre primele și principalele semnalmente ale menopauzei la femei. Ele afectează între 75% și 80% dintre femeile aflate în acest proces. Chiar după ani de cercetări, specialiștii nu pot spune că au descoperit cu exactitate cauza bufeurilor; totuși, se pare că dereglările hormonale ale estrogenului dau peste cap, cumva, „termostatul” organismului. Bufeurile durează de la câteva secunde până la zece minute și pot fi mai blânde, dar și de intensitate foarte mare, caz în care pot apărea însoțite de palpitații, transpirație și chiar hipertensiune arterială. Există însă remedii pe care natura le oferă în sprijinul femeilor la care s-au instalat bufeurile.

Infuzie de talpa-gâștei

Talpa-gâştei este foarte eficientă în combaterea bufeurilor, palpitaţiilor şi stărilor depresive ce însoţesc în multe cazuri menopauza. Infuzia se prepară din trei linguri cu plantă la 200 ml apă clocotită. Se iau zilnic câte trei-cinci linguri cu infuzie.

Lemnul-dulce (rădăcina) se administrează sub formă de tinctură sau de pulbere. Tinctura se prepară astfel: într-o sticlă, se pune o treime plantă şi două treimi alcool alimentar de 50 de grade. Sticla se acoperă cu un dop şi se lasă la macerat circa opt zile. Lichidul rezultat se strecoară şi se pune în recipiente închise la culoare. Se ia câte o linguriţă cu macerat, diluat în 100 ml apă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Se fac cure de câte trei săptămâni, cu o săptămână de pauză. Tratamentul cu lemn-dulce nu se administrează în cazurile de chist ovarian, fibrom uterin sau noduli mamari. Este interzis şi persoanelor cu hipertensiune gravă, hipotiroidie pronunţată, boli acute de bilă sau ciroză. Pulberea de lemn-dulce se ia de trei ori pe zi, ţinându-se sub limbă timp de zece minute. Se înghite apoi cu apă. Pentru a-i schimba gustul se poate combina cu alte plante indicate în tratarea menopauzei.

Salvia reduce transpirația

Salvia reduce transpiraţia excesivă, normalizează activitatea endocrină şi detoxifică. Se administrează sub formă de pulbere. De patru-șase ori pe zi, se ia câte o linguriţă cu pulbere şi se ţine sub limbă circa cinci minute, după care se înghite cu apă. Se recomandă curele de două săptămâni, urmate de pauze de două săptămâni.

Brânca-ursului e o plantă cu acţiune revigorantă asupra ovarelor, putând determina redeclanşarea ciclului menstrual la femeile aflate la menopauză. Se administrează sub formă de pulbere, obţinută din seminţe sau din rădăcină. Se ia câte o linguriţă cu pulbere de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sublingual câteva minute, după care se înghite cu apă.

Black Cohosh este o plantă folosită la scară largă în Europa pentru tratarea menopauzei și bufeurilor ce însoțesc instalarea acesteia. Studiile arată că Black Cohosh ar fi la fel de eficace ca și estrogenul farmaceutic în calmarea bufeurilor, iar un studiu a arătat că planta este, de asemenea, eficientă în prevenirea transpirației excesive.

Ulei de semințe de in

Acizii grași care se găsesc în semințele de in sunt considerați a fi eficienți în reducerea simptomelor menopauzei. Inul conține lignani care au proprietăți similare cu estrogenul, ceea ce determină echilibrarea nivelurilor de estrogen, care, astfel, pot stabiliza starea generală a femeilor aflate la menopauză.

S-a raportat în studii științifice că porții zilnice din tinctura de Stellaria (numită şi răcovină, aurică, cuișoriță, ghețișoară, scânteiuță, iarba-găinii, steluța-fetei) pot reduce atât numărul, cât și severitatea bufeurilor.

Trifoiul roșu conține, de asemenea, cantități mari de fitoestrogeni cunoscuți și sub numele de izoflavone și s-a dovedit extrem de utilă în reducerea intensității și frecvenței bufeurilor.

Vitamine

Unele femei au descoperit că bioflavonoidele găsite în vitamina C pot ajuta la reducerea frecvenței bufeurilor. Pentru ameliorarea acestor simptome, se recomandă consumul de cât mai multe alimente cu vitamina C. Printre legumele cu un conținut important de vitamina C se numără: ardeii iuți roșii și verzi, ardeii grași, pătrunjelul și cimbrul; legumele verzi cu frunze (spanac, creson de grădină, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli etc.); usturoiul, cartofii, morcovii, sparanghelul.

Studiile au arătat că antioxidanții din vitamina E joacă un rol important în reducerea simptomelor asociate bufeurilor. Pentru ameliorarea acestora se recomandă suplimente cu vitamina E sau consumul de cât mai multe alimente care să conțină vitamina E: muştar, spanac, seminţe de floarea-soarelui, migdale sau varză creață.

Creme cu progesteron natural

Cele mai multe femei prezintă, de fapt, un nivel ridicat de estrogen datorită cantității de soia din produsele alimentare. În cele mai multe cazuri medicii prescriu mai mult estrogen în cazul simptomelor asociate menopauzei. De asemenea, se recomandă utilizarea unei creme pentru a ajuta echilibrarea nivelurilor de hormoni și pentru a reduce bufeurile care însoțesc manifestările asociate menopauzei.

PONT. Odată cu intrarea la menopauză, se recomandă înlocuirea cafelei cu ceaiul verde sau negru.

Detoxifierea regulată a corpului vă poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de hormoni ale acestuia. Sunt recomandate efectuarea unor detoxifieri ale colonului și ficatului de cel puțin două ori pe an, care vă vor ajuta la menținerea unei sănătăți optime a sângelui și metabolismului

Remedii homeopate

Opțiunile de tratament homeopatic includ tratamente cum ar fi: Ferrum Phos (bun pentru reducerea iritației și roșeții pielii), Belladonna (o plantă excelentă pentru bufeurile sporadice, rapide), Sanguinarina (combate bufeurile care apar la nivelul feței, gâtului și urechilor) și Kali phosphoricum.