Main menu

header

561 9 1de Carmen Ciripoiu

Denumită popular și buruiană albă, floarea-călugărului, floarea-studentului, săpunul-calului sau săpunul-popii, săpunărița nu încetează să ne uimească. Este deseori folosită pentru proprietățile sale expectorante, naturaliștii recomandând-o ca un excelent diuretic, antihelmitic și cicatrizant.

Maceratul vindecă dischineziile biliare

De asemenea, săpunărița elimină toxinele din organism, are proprietăți expectorante, mărește secrețiile digestive, secrețiile biliare și diminuează tensiunea superficial. La rândul său, maceratul tratează în special bronșita și dischineziile biliare. Preparatul se obține dintr-o linguriță cu rădăcină de săpunăriță și 250 ml apă și se lasă la macerat opt ore. Se recomandă consumul pe parcursul unei zile. Rădăcina de săpunăriţă este un excelent remediu popular rusesc, cu efecte puternice, în special pentru ascită, când lichidul se adună în burtă. Rădăcinile proaspete se pregătesc pentru uscare în felul următor: se toacă mărunt şi se ţin în apă rece timp de 30 de minute, apoi apa se aruncă. Se toarnă peste plantă apă curată şi se repetă procedura până nu mai apare spumă. Ulterior, rădăcinile se storc bine de apă şi se usucă. O lingură cu pulbere din rădăcină uscată se toarnă în 250 ml apă, se fierbe pe foc mic, se acoperă cu capac şi se lasă să clocotească zece minute. Se consumă o lingură, de cinci ori pe zi, la intervale egale de timp.

Folosită sub formă de șampon

Un șampon natural excepțional se obține astfel: două linguri cu rădăcină rasă de săpunăriță se pun la fiert într-o jumătate de litru de apă, la foc mic. După ce dă în câteva clocote, se lasă acoperit timp de zece minute, apoi se filtrează. Cu această infuzie se masează părul, la fel ca orice alt șampon obișnuit, apoi se clătește cu apă călduță, iar la sfârșit cu apă mai rece, în care se toarnă o linguriță cu oțet de mere. Pentru părul gras este utilă aceeași rețetă, care se îmbogățește cu un gălbenuș, câteva picături de rozmarin și sucul unei lămâi. Gălbenușul se amestecă bine cu uleiul de rozmarin și cu sucul de lămâie, iar peste această compoziție se toarnă ușor infuzia de săpunăriță. Șamponul este foarte bun pentru reglarea sebumului.

Ceaiul vă scapă de oxiuri

Decoctul de săpunăriță obținut dintr-o lingură cu plantă la o cană cu apă este un remediu foarte bun în tratarea oxiurilor. În acest caz se fac băi de șezut cu decoct trei zile consecutiv. Dat fiind efectul său puternic de curățare a organismului de toxine, săpunărița este recomandată în vindecarea herpesului. O linguriță cu plantă mărunțită se pune la macerat în 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară. Cu acest preparat se fac tamponări locale repetate.

ATENŢIE! Rădăcina plantei se folosește numai mărunțită și nu se pulverizează, deoarece este foarte iritantă pentru mucoasa nazală. Este folosită și în industria alimentară, la prepararea alviţei şi halvalei.

Săpunărița nu se supradozează, deoarece este foarte toxică

La administrări frecvente se instalează senzația de greață, vomă, uneori gastroenterite sau diaree din cauza iritării mucoasei gastro-intestinale