Main menu

header

557 8 3de Raluca Grințescu

Huperzia serrata (pedicuța) este o plantă medicinală rară, care conţine un alcaloid puternic, denumit Huperzina-A. Conform studiilor clinice, Huperzina-A este benefică în protejarea creierului şi în încetinirea progresiei bolii Alzheimer. În China, acest extract a fost utilizat timp de secole în febră, inflamaţii şi tulburări ale sângelui, iar în Statele Unite este disponibil ca supliment alimentar, fiind folosit pentru stimularea memoriei.

Studii clinice

Cercetările medicale şi studiile clinice au subliniat faptul că Huperzina-A este benefică în tratamentul unor boli şi afecţiuni asociate cu neurodegenerarea, cum ar fi miastenia gravis şi boala Alzheimer. Într-un studiu recent, 60 de pacienţi de vârstă mijlocie şi vârstnici cu tulburări cognitive au primit Huperzina-A sau un placebo pentru o perioadă de 60 de zile. Au fost efectuate evaluările fiziologice şi testarea psihologică atât înainte, cât şi după tratament pentru aceşti pacienţi, iar cercetătorii au descoperit că cei care au fost trataţi cu Huperzina-A au înregistrat o ameliorare a capacităţilor cognitive de la 43% la 70%. Acest studiu a confirmat, de asemenea, atât eficacitatea, cât şi siguranţa administrării Huperzinei-A.

De folos în Parkinson și Alzheimer

Alte studii au indicat faptul că Huperzina-A poate avea rezultate pozitive atunci când este utilizată pentru pacienţii care suferă de boala Parkinson. De asemenea, este recomandată ca un supliment la persoanele sănătoase, pentru a sprijini memoria şi puterea cognitivă. Studii recente efectuate în China au ajuns la concluzia că Huperzina-A este mai sigură decât multe medicamente pentru memorie care sunt în prezent pe piaţă. Huperzina-A este foarte bine tolerată.

Huperzina A, extractul activ din Huperzia serrata, acţionează ca un puternic inhibitor al unei enzime numite acetilcolinesteraza (AChEI). Această enzimă descompune un neurotransmiţător important, cunoscut sub numele de acetilcolină. Celulele creierului necesită acetilcolină pentru a transmite mesaje între celulele creierului şi alte părţi ale corpului. Nivelurile reduse ale neurotransmiţătorului acetilcolină sunt asociate cu niveluri mai scăzute de activitate cognitivă. Pacienţii care suferă de Alzheimer au un nivel crescut de acetilcolinesterază. În plus, faţă de inhibarea acetilcolinesterazei din creier, Huperzina-A creşte efectiv concentrațiile de acetilcolină, ceea ce îmbunătăţeşte şi mai mult memoria, procesarea cognitivă şi alte funcţii legate de activitatea creierului.

Huperzina-A este recomandată ca un supliment persoanelor sănătoase, pentru a sprijini memoria şi puterea cognitivă