Main menu

header

  Afecţiune cauzată de dezvoltarea excesivă a ciupercii Candida albicans, candidoza poate produce la nivel genital inflamaţia vulvei şi a vaginului, scurgeri dense, albe, urât mirositoare, senzaţie de disconfort pe parcursul actului sexual, mâncărimi, dureri sub formă de arsură.

Şi bărbaţii pot fi afectaţi!

  Dacă se localizează la nivelul cavităţii bucale, provoacă acumulări albe şi cleioase pe limbă.
  În intestine generează un proces de fermentare, cu simptome de iritare, balonare şi dureri, precum şi diaree, ce alternează cu constipaţie. Atunci când devine patogenă se dezvoltă peste tot. Atenţie! Şi bărbaţii pot fi afectaţi de candidoză. Deşi Candida trăieşte în mod normal pe piele, în intestine, în flora microbiană vaginală sau în cavitatea bucală, ea se multiplică şi devine patogenă după un tratament incorect cu antibiotice, tratamente cu medicamente antiulceroase, modificări hormonale (folosirea contraceptivelor orale), purtarea lenjeriei sintetice, a pantalonilor strâmţi, o igienă intimă inadecvată.

Diabetul zaharat, una dintre cauze

  Există şi cazuri când candidoza se instalează în perioada menstruaţiei, a sarcinii sau când femeia suferă de diabet zaharat! Deşi apariţia infecţiei nu este direct legată de actul sexual, transmiterea se poate face şi pe cale sexuală. Pentru a combate candidoza, este necesar un consult la medic. Acesta va prescrie un tratament de specialitate.
Sfat! În timpul tratamentului, suferindul trebuie să excludă sau să reducă din alimentaţie zaharurile şi fermenţii, întrucât ciuperca se hrăneşte cu aceştia.

Remedii din natură

  Tratamentul prescris de medic poate fi „ajutat” de unul pe bază de plante. Gălbenelele, urzica moartă, troscotul sunt doar câteva dintre plantele foarte eficiente în tratarea candidozei. Iată câteva reţete care vă vor reduce din neplăcutele simptome ale acestei frecvente boli:
- opăriţi o lingură cu flori de gălbenele cu o cană cu apă. Beţi trei căni pe zi înaintea meselor principale;
- faceţi băi locale cu o soluţie preparată din 10 ml tinctură de gălbenele amestecată cu 100 ml de apă fiartă şi răcită. Tinctura se prepară din 20 g flori macerate, timp de opt zile, în 100 ml de alcool;
- spălături locale cu infuzie preparată din două linguri cu flori de gălbenele la o cană cu apă.

Spălături locale cu infuzie de flori de urzică moartă

- beţi şase zile consecutiv două căni cu infuzie de flori de urzică moartă. Aceasta se prepară din jumătate de linguriţă cu flori de urzică moartă la o cană cu apă;
- spălături locale cu infuzie preparată din 50 g de flori de urzică moartă la un litru de apă;
- preparaţi un amestec din traista-ciobanului (30 g), urzică moartă albă (30 g), flori de gălbenele (40 g). Opăriţi o jumătate de linguriţă cu amestec cu o cană cu apă. Beţi două căni pe zi timp de zece zile.

Ceaiuri vindecătoare

  Un alt amestec deosebit de eficient este cel alcătuit din 20 g flori de gălbenele, 10 g frunze de urzică, 20 g coada-calului, 30 g urzică moartă albă, 20 g troscot. Preparaţi o infuzie dintr-o linguriţă din acest amestec şi o cană cu apă fiartă. Se beau zilnic, timp de două săptămâni, două sau trei căni pe zi.
Şi amestecul din 30 g flori de muşeţel, 30 g flori de gălbenele, 20 g flori de iasomie, 10 g frunze de salvie şi 10 g urzică moartă albă este excelent dacă este folosit în uzul extern. Astfel, preparaţi o infuzie opărind cu un litru cu apă 30 g amestec. Cu această infuzie faceţi spălături locale.
Irigaţiile vaginale făcute cu o infuzie dintr-un alt amestec de plante sunt foarte utile. Plantele folosite sunt muşeţelul, gălbenelele, frunzele de salvie, urzica moartă albă, troscot, răchitan în proporţii egale. Infuzia se prepară opărind 30 g amestec de plante cu un litru de apă.
Elena Şerban