Main menu

header

530 10 2de Carmen Ciripoiu

Cunoscut și sub denumirea de iarbă-roșie, laba-găinii sau brebenel, troscotul și-a arătat eficiența încă de pe vremea romanilor, când i-a fost cunoscută capacitatea hemostatică. În zilele noastre, planta, având un efect antiinflamator, cicatrizant, calmant, hemostatic și remineralizant, este utilizată mai ales în tratarea afecțiunilor rinichilor.

Infuzia, ideală în caz de colecist

Pentru afecțiunile bronșice se folosește o linguriță cu plantă, care se pune la macerat într-o cană cu apă rece. Ulterior se fierbe, se lasă să dea într-un clocot și se strecoară. Se consumă zilnic două căni. Ceaiul este recomandat și în caz de colecist, pietre la rinichi, litiază, dar este benefic și în tratarea afecţiunilor tubului digestiv şi cele ale aparatului respirator, hemoroizi și hemoragii intestinale. Poțiunea are efecte excelente și în diabet, gută, menoragie, obezitate, dar și în caz de holeră sau de insuficienţă cardiacă. Ceaiul se prepară astfel: se pun două linguriţe cu troscot în 200 ml apă clocotită și se lasă un sfert de oră, apoi se consumă. Tratamentul cu ceai de troscot durează o perioadă îndelungată și se consumă zilnic trei-patru căni.

Vinul, recomandat în hemoragiile intestinale

Pentru aşa-numita „apă la genunchi”, se recomandă a fi folosită o cataplasmă obţinută dintr-un amestec de troscot măcinat foarte fin şi argilă uscată, încorporate într-un ceai de troscot, până se obţine o pastă moale, care se întinde uşor în jurul genunchilor. Persoanelor care suferă de pietre la fiere li se recomandă infuzie preparată astfel: se amestecă frunze de troscot, mătase de porumb, teci de fasole, frunze de strugurii-ursului, în părți egale. Trei linguri cu acest amestec se pun într-o cană mare cu apă fierbinte și se lasă să infuzeze o oră și jumătate, apoi se strecoară. Preparatul se consumă pe parcursul unei zile. Pentru vindecarea menoragiilor și hemoragiilor intestinale este util vinul medicinal. Modul de preparare este următorul: peste un litru de vin se toarnă patru linguri cu pulbere de troscot obținută prin râșnirea plantei. Se lasă la macerat două săptămâni, se filtrează și se consumă un păhărel înainte de fiecare masă.

Pentru persoanele anemice sau aflate în convalescenţă, ceaiul de troscot are un efect mineralizant

Spălături pentru îndepărtarea scabiei

Extern, compresele cu troscot puse pe rănile sângerânde conduc la vindecarea rapidă a acestora. Pentru tratamentul râiei (scabiei) se fac spălături cu troscot. Două mâini cu plantă uscată se opăresc cu o jumătate de litru de apă fierbinte. Se lasă un minut, se strecoară, iar cu infuzia obținută se spală locul bolnav. Efectul este uluitor. La rândul său, tinctura de troscot este benefică celor care suferă de obezitate, diabet, edeme cardio-renale, celulită, ulcer stomacal și reumatism. Tinctura se prepară astfel: peste 50 g plantă mărunțită se toarnă 250 ml alcool, se amestecă bine și se lasă la macerat 15 zile, la temperatura camerei. Se strecoară, iar amestecul se păstrează la rece, în sticluțe închise la culoare. Se administrează 10 picături dizolvate în apă, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.