Main menu

header

529 6 1de Carmen Ciripoiu

Tarabele piețelor sunt pline cu cireșe care vă îmbie să vă înfruptați din ele. Și e necesar să o faceți, pentru că ele vă ajută să vă redobândiți sănătatea.

Sucul, adjuvant în colitele de fermentație

Dacă indigestia la copii sau la persoanele în vârstă se tratează cu banalul compot de cireșe, sucul acestora, obținut prin presarea fructelor, este foarte util în combaterea colitelor de fermentație, durerilor intestinale, hepatitelor cronice, litiazei biliare, sechelelor după hepatite și pentru dezintoxicarea sângelui. Se recomandă consumul a două-trei căni pe zi. La rândul său, decoctul are efecte uimitoare în tratarea durerilor de rinichi provocate de litiaza renală. Modul de preparare este următorul: un pumn cu codițe uscate se fierbe zece minute la foc mic în 600 ml apă rece. Se infuzează acoperit 20 de minute, apoi se îndulceşte şi se bea călduţ între mese, prin fracţionarea în trei-patru reprize în cursul zilei. Pentru a îmbunătăţi gustul, ceaiul strecurat se toarnă fierbinte peste 250 g cireşe proaspete și se ține vasul acoperit încă 20 de minute.

Mobilitate musculară mărită

Prin consumul de cireșe se fluidifică sângele și sunt prevenite depunerea colesterolului pe acestea și apariția cheagurilor de sânge. De aceea se recomandă ca persoanele care suferă de ischemie cardiacă sau care au predispoziție la această boală să consume zilnic, timp de trei săptămâni, un kilogram de cireșe. În cazul artritei reumatoide, cea mai utilă este cura cu cireșe negre sau amare, din care se consumă un kilogram pe zi, vreme de șase-opt săptămâni. Tratamentul reduce inflamația articulațiilor, elimină progresiv durerile, împiedică apariția proceselor degenerative, redă ușor-ușor mobilitatea articulară. În cazul gutei, un litru de suc de cireșe amare, consumat în trei reprize pe zi, timp de trei săptămâni, reduce rapid proporția acidului uric din sânge. Pentru tratarea gripei se macerează 50 g cozi de cireșe într-un litru de apă, timp de 12 ore. Amestecul se fierbe zece minute și se lasă la infuzat alte zece minute. Ulterior se scurge, iar lichidul rezultat se bea în patru părți egale, pe parcursul unei zile.

Elimină somnul agitat

Cura cu cireșe este un tratament de excepție și pentru refacerea florei intestinale și pentru tratarea colitei de putrefacție. Se face o cură de două săptămâni, timp în care se elimină carnea, peștele, brânza și orice fel de lactate. Specialiștii în terapii naturiste sunt de părere că o cură cu cireșe amare consumate sub formă de sirop îmbunătățește și somnul, eliminând trezirile nocturne. De asemenea, aceștia afirmă că doar câteva grame de cireșe pe zi vă scapă de depresie, ajutând la revenirea optimismului psihic și mental. În ceea ce privește diabetul insulinodependent, bolnavilor le este recomandată cura cu cireșe negre sau amare, o jumătate de kilogram - un kilogram pe zi. Tratamentul durează minimum patru săptămâni. Nu în ultimul rând, consumul de cireșe proaspete, cel puțin 600 g pe zi, menține sistemul nervos tânăr.

Măști pentru un ten de porțelan

Graţie vitaminelor A, B, C, E, în care sunt bogate, cireşele ne ajută la protejarea pielii împotriva efectelor negative provocate de radicalii liberi. Utilizate în măşti faciale, cireşele au proprietăţi regenerante şi vindecătoare, contribuind la eliminarea celulelor moarte de pe suprafaţa tenului, a punctelor negre sau a petelor. Modul de preparare este următorul: se spală bine o jumătate de cană cu cireşe şi se scot sâmburii. Se zdrobesc în blender şi se amestecă bine cu trei linguri cu iaurt grecesc. Compoziţia se aplică din abundenţă în zona feţei, gâtului şi a decolteului și se lasă să acţioneze 20 de minute, după care se spală faţa bine cu apă călduţă, prin mişcări circulare. Tratamentul este indicat de două ori pe săptămână, pentru un ten fin, hidratat şi neted. Pentru îmbunătățirea circulației este foarte utilă masca din cireșe și semințe de rodie. Se face o pastă din aceste ingrediente și se aplică pe față șase minute. Cireșele sunt utile pentru remedierea pielii uscate. Un pumn cu cireșe fără sâmburi se mixează, iar pasta obținută se aplică pe față. După 20 de minute, tenul se clătește cu apă minerală sau cu apă fără calcar.

Atenţie!

  • Infuzia din cozi de cireşe, neîndulcită, este recomandată pentru dureri de stomac şi lumbago;
  • Uleiul extras din miezul sâmburelui de cireșe este util pentru tratarea verucilor și petelor pielii;
  • Cataplasmele din cireșe strivite se folosesc pentru îngrijirea pielii, dar și pentru ameliorarea migrenelor.

Amăgitorul foamei

Efectele curei cu cireșe sunt deosebite atât în eliminarea toxinelor și a altor deșeuri metabolice, cât și în dieta persoanelor care suferă de obezitate sau de celulită avansată, fructele contribuind totodată și la prevenirea îmbătrânirii. Se recomandă consumul de cireșe zece zile consecutiv, în alternanță cu vișine. Cantitatea recomandată este de 500 g, pentru a înlocui una dintre mese.

Au un puternic efect diuretic

Cireșele galbene sau de o culoare mai deschisă au un efect diuretic foarte puternic, favorizând în mod special eliminarea toxinelor din organism, fiind de ajutor și pentru stimularea digestiei. Surorile lor (cireșele roșu închis sau cele negre) au efecte antioxidante foarte puternice, fiind extrem de eficiente și contra bolilor degenerative, a afecțiunilor cardiace și a celor vasculare, dar și ca adjuvant pentru diverse forme de cancer. Cireșele amare sunt cel mai prețuite de terapeuți, fiind excelente pentru tratarea durerilor musculare.