Main menu

header

528 8 1de Raluca Grințescu

Hiperuricemia sau nivelul ridicat de acid uric în sânge poate fi cauza excreţiei scăzute de acid uric prin rinichi sau o creştere a producţiei acestui acid. Acest lucru poate duce la apariţia pietrelor la rinichi, artritei gutoase şi chiar a insuficienței renale. Studiile arată, de asemenea, că un nivel ridicat de acid uric în sânge este strâns legat de apariţia bolilor cardiovasculare.

Alcoolul, factor de risc

La bărbaţi, nivelul normal de acid uric este de la 3,4 la 7,0 mg/dl, în timp ce pentru femei nivelul normal este cuprins între 2,4 şi 6,0 mg/dl. Aceste valori pot varia de la un laborator de analize la altul. Printre factorii care pot determina creşterea nivelului de acid uric se numără: consumul de alcool, o dietă bogată în purine (carne şi pește), obezitatea, genetica, acidoza, diabetul, tiroida şi insuficiența renală, printre altele. Bineînţeles, medicamentele pentru tratamentul cancerului (cele folosite la chimioterapie) pot să contribuie simţitor la creşterea nivelului de acid uric în sânge. Nivelurile de acid uric pot să mai crească temporar şi atunci când faceți un efort fizic sau când ţineți o dietă pentru slăbit. Există mai multe moduri şi remedii naturiste pe care le puteţi utiliza pentru a reduce nivelul de acid uric din sânge, însă de departe cele ce urmează sunt cel mai eficiente şi la îndemâna oricui, astfel:

Sucul de lămâie

Mulţi consideră că sucul de lămâie este acid, ceea ce este total eronat. Cu toate acestea, sucul de lămâie are o influenţă pozitivă asupra corpului, reuşind să-l facă alcalin. În momentul în care corpul devine alcalin, acidul uric este neutralizat. Mai mult decât atât, acesta conţine vitamina C, care poate, de asemenea, să reducă nivelul de acid uric din sânge. Stoarceți o lămâie într-un pahar cu apă călduţă şi beți-l înainte de a mânca. Repetați acest procedeu timp de trei-patru săptămâni şi veți readuce nivelul acidului uric la normal.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la reducerea durerilor provocate de un nivel crescut de acid uric, însă are şi capacitatea de a reduce acest nivel. Atât lămâia, cât şi bicarbonatul de sodiu pot alcaliniza corpul, făcând practic acidul uric mai solubil, ceea ce va determina mai uşor eliminarea lui prin rinichi. Combinați o jumătate de linguriţă cu bicarbonat de sodiu cu un pahar de 200 ml cu apă. Beți până la patru pahare pe zi, regulat, timp de două săptămâni. Pentru un efect mult mai puternic, puteți stoarce o jumătate de lămâie în apa respectivă. Acest tratament nu este recomandat celor care au hipertensiune arterială. Persoanele care au peste 60 de ani ar trebui să limiteze consumul la maximum două pahare pe zi.

Apa

Consumul a doi litri de apă pe zi poate filtra acidul uric, întrucât acesta va fi diluat, ajutând rinichii să elimine orice urmă de acid uric din sânge. Mai mult decât atât, un consum regulat de apă poate reduce atacurile de gută. Un studiu prezentat la reuniunea anuală a Colegiului American de Reumatologie din anul 2009 a arătat că cei care beau cinci-opt pahare cu apă în decurs de 24 de ore înainte de un posibil atac de gută au redus riscul cu 40%, comparativ cu cei care au băut doar un pahar cu apă. Acesta este motivul pentru care ar trebui să ajungeți să consumați până la opt pahare cu apă pe zi.

Glucidele, amidonul şi alimentele bogate în fibre

Alimentele care conţin cantităţi mari de fibre dietetice reduc nivelul de acid uric prin absorbţia şi eliminarea acestuia din organism. Puteţi consuma, de asemenea, alimente care conţin carbohidraţi cu amidon, deoarece acestea sunt mici în conţinut purinic. Merele, portocalele, cerealele integrale, căpşunile şi perele sunt doar câteva exemple de alimente care sunt bogate în fibre, în timp ce orezul, cartoful, quinoa, banana şi ovăzul sunt considerate a fi extrem de eficiente în eliminarea acidului uric şi pot fi introduse în dieta dumneavoastră de zi cu zi.

Cireşele

528 8 2Cireşele au substanţe chimice care pot reduce nivelurile crescute de acid uric. Acestea conţin flavonoide numite antociani, care reduc inflamațiile provocate de surplusul de acid uric din sânge. Ar trebui să mâncați o jumătate de cană cu cireşe în fiecare zi, timp de câteva săptămâni, sau să beți una-două ceşti cu suc de cireşe, timp de patru săptămâni. Puteți adăuga în dieta dumneavoastră zilnică şi căpşuni, ardei gras, afine, roşii, atât de bogate în antioxidanţi şi în vitamina C.

Dieta săracă în purine

Purinele sunt, de fapt, compuşi care conţin azot, care se descompun şi formează acid uric. Acestea sunt principalele cauze ale creşterii nivelului de acid uric din sânge. Purinele se regăsesc, de obicei, în proteinele animale. Aşadar, ar trebui evitat pe cât posibil consumul de carne de orice fel: de pasăre, de vită, de porc. Proteinele respective pot fi înlocuite cu uşurinţă cu legume, cu fasole, cu sparanghel şi cu ciuperci.

Uleiul de măsline

Consumul uleiurilor prelucrate sau încălzite pot distruge vitamina E din corp, vitamină atât de necesară pentru reglarea nivelului de acid uric. Trebuie neapărat să înlocuiţi aceste uleiuri cu uleiul de măsline presat la rece. Puteţi folosi acest ulei inclusiv la temperaturi ridicate, cum ar fi la prăjit sau la cuptor. Uleiul de măsline conţine grăsimi mononesaturate care sunt stabile chiar şi atunci când este încălzit. De asemenea, acesta este bogat în antioxidanţi şi în vitamina E, precum şi în componente antiinflamatoare.

Oţetul de mere

Deoarece oţetul de mere este un detoxifiant natural recunoscut, acesta are şi capacitatea de a elimina toxinele din organism, printre acestea numărându-se şi acidul uric. Oţetul de mere conţine acid malic, care poate ajuta la eliminarea cu uşurinţă a acidului uric prin intermediul rinichilor. Oţetul de mere este, de asemenea, cunoscut şi pentru proprietăţile sale uimitoare în restabilirea alcalinităţii organismului.

Valorile scăzute ale acidului uric seric apar în urma unor afecţiuni grave cum este boala Wilson, de exemplu, sau în urma administrării unor medicamente uricozurice

Tratament preparat acasă

Pentru acest tratament aveți nevoie de: 3 cepe mari, 500 ml apă fierbinte, miere de albine, 1-2 linguriţe cu suc de cătină.

Tratamentul se prepară astfel: ceapa tocată fin se pune cu apa fierbinte într-un vas de sticlă, se amestecă de câteva ori şi se închide perfect, lăsându-se la macerat 12 ore. După acest timp, se strecoară prin tifon, se adaugă puţină miere şi sucul de cătină sau de lămâie. Se bea în fiecare dimineaţă câte o ceşcuţă (100 ml) din acest preparat. În urma unei cure de două săptămâni, ar trebui să se simtă îmbunătățiri majore la nivelul de acid uric.

Sfaturi utile

  • Stați departe de sucuri, care sunt bogate în fructoză sau în glucoză, deoarece acestea pot provoca o creştere alarmantă a acidului uric din sânge;
  • Evitaţi prăjiturile, pâinea albă şi bomboanele, întrucât acestea conţin carbohidraţi rafinaţi;
  • Reduceţi consumul de alimente care au cantităţi mari de grăsimi, deoarece inhibă capacitatea organismului de a scăpa de acidul uric.