Main menu

header

528 9 1de Gabriela Niculescu

Mantaua-doamnei (Alchemilla xanthochlora) este o plantă medicinală des întâlnită în livezi sau la marginea pădurilor. Frunzele sale, în formă de stea, sunt folosite intens în fitoterapie.

Infuzia ameliorează simptomele menopauzei

Denumirea mantaua-doamnei i-a fost dată acestei plante datorită aspectului său catifelat, asemeni unei mantale, iar numele de doamnă arată că este destinată bolilor femeieşti. De altfel, încă din Antichitate, era utilizată în vederea combaterii leucoreei (scurgere vaginală de lichid albicios) şi a anexitei. Pentru vindecarea tulburărilor şi a durerilor menstruale sau a celor cauzate de menopauză se recomandă o infuzie. Aceasta se prepară din două linguriţe cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte şi se îndulceşte cu miere. Se beau cel puţin trei căni pe zi. Mai mult, infuzia calmează spasmele, durerile musculare şi vă scapă de anemie. Planta mai este folosită ca tratament împotriva obezităţii, compoziţia ei chimică ajutând la arderea rapidă a grăsimilor. În plus, copiilor cu muşchi slab dezvoltaţi li se recomandă consumul a cel puţin două căni cu infuzie din plantă pe zi.

Băile de şezut, benefice după nașterile complicate

Tăieturile, înţepăturile de insecte sau arsurile de orice natură pot fi vindecate rapid cu ajutorul compreselor cu mantaua-doamnei. Frunzele plantei, proaspăt culese, se spală, după care se zdrobesc şi se aplică pe locul afectat timp de un sfert de oră. Astfel, se calmează şi durerile provocate de reumatism sau de ateroscleroză. Femeilor care au avut o naştere grea li se recomandă băile de şezut (se pun în cadă patru pumni cu frunze la cinci litri de apă caldă), câte o jumătate de oră în fiecare zi, pentru ameliorarea neplăcerilor.

Puneţi o linguriţă cu fructele acestei plante într-o cană cu vin fierbinte. Beţi infuzia înainte de masă, pentru că stimulează pofta de mâncare!