Main menu

header

528 10 1de Carmen Ciripoiu

Colita şi enterocolita cronică sunt suferinţe îndeajuns de complexe, încât abordarea acestora să ceară o strategie de ansamblu și un tratament pe măsură. Cum vă feriți de aceste maladii și cum le tratați naturist vă spune dr. Ruxandra Constantina (medalion), medic specialist medicină familie, apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanță și iridologie.

„Băile calde cu câteva picături de ulei esențial sunt de mare ajutor”

- Dureri abdominale, balonări, diaree, poftă de mâncare scăzută, într-un cuvânt... colită. Cât de importantă este atitudinea fizică și psihică în această boală?

- Colita, adică inflamația de la nivelul colonului, poate avea diferite cauze: infecțiile (bacteriene, virale, parazitare), acumularea de toxine (exo şi endogene), abuzul de laxative sau de antibiotice. Una dintre cauze poate fi și stresul. Și nu mă refer doar la o stare prelungită de suprasolicitare fizică și psihică, dar și la schimbări în rutina zilnică (de locuință, de serviciu), călătorii, despărțiri etc. De aceea este foarte important să reușiți să diminuați efectele negative ale stresului prin respectarea orelor de somn și de odihnă, prin mișcare zilnică, hidratare, tratamente cu plante relaxante și calmante, exerciții de respirație profundă, exerciții de relaxare, ședințe de reflexoterapie și de echilibrare energetică. Benefice sunt și băile calde cu adaus de câteva picături de ulei esențial (mentă, rozmarin, oregano) sau compresele calde pe abdomen.

- Este condiționată reușita tratamentului și de un regim alimentar adecvat?

- Regimul alimentar este foarte important, și de aceea pacientul trebuie să-și stabilească propria dietă în funcție de alimentele care îi fac rău. Ca regulă generală, evitați excesul de lactate, de mâncăruri grase, mezeluri, dulciuri din comerț, alimente prea calde sau prea reci, alimente prăjite, sosuri și rântașuri. Dacă nu sunt suportate legumele crude, acestea se vor consuma după ce au fost fierte (de preferat, la aburi). Se evită alimentele bogate în sulf și cele care produc gaze (varză, ridichi, castravete, fasole boabe, mazăre) și se consumă fibre vegetale din legume și din fructe.

„Mâncați alimente vii”

- Ce formule fitoterapeutice ne oferă natura pentru a stopa boala?

- Este bine să folosiți plante care vă îmbunătățesc digestia, care reglează tranzitul și absorb gazele: fenicul, chimen, anason, coriandru, busuioc, cimbru, ghimbir, coada-racului, mentă, mușețel, tei, maghiran, sub formă de ceaiuri (infuzie, macerat la rece), două-trei căni/zi, după masă, extracte de enzime naturale (ghimbir, papaya, ananas) sub formă de comprimate; gemoterapie cu extract de muguri de smochin, muguri de tei, muguri de merișor, muguri de carpen, în cure de trei luni, la indicația unui medic apifitoterapeut.

- Antrenează colita un risc de cancer colorectal? Ce șanse are un pacient să controleze această boală folosind metode naturiste?

- Nu neapărat. Mai degrabă un stil de viață nesănătos, consumul zilnic de alimente bogate în E-uri, în chimicale, consumul regulat de prăjeli, de mâncare tip fast-food, produse de patiserie din comerț, băuturi carbogazoase sintetice, țigările sunt factori favorizanți pentru cancerul de colon. Mâncați alimente vii, cât mai puțin preparate termic, evitați mezelurile și alimentele procesate, ca și carnea de pui din comerț (plină de hormoni și de antibiotice), fructele proaspete, hidratați-vă cu apă, cu apă cu lămâie, cu supe/ciorbe de legume, sucuri proaspete de legume, ceaiuri medicinale.

„Pudra de roșcove, utilă în diareea la copii”

528 10 2- Sezonul de vară se asociază cu frecvența maximă a cazurilor de enterocolită. Ce măsuri trebuie să luăm pentru a ameliora simptomele și cum o putem trata natural?

- În primul rând, alimentația trebuie să fie una de cruțare, respectiv zeamă de supă (morcov, dovlecel, țelină), zeamă de orez fiert, ușor sărate; apoi se introduc, treptat, brânză slabă de vaci, piure de morcovi, pâine prăjită, măr copt, banane, carne fiartă de pui (de țară) sau de curcan. Colicile și diareea specifice enterocolitelor le puteți trata cu ceai de mentă, mușețel, coada-șoricelului, crețișoară, afin, merișor, consumând două-trei căni/zi, neîndulcite, la temperatura camerei. Puteți utiliza câteva zile (cinci-șapte) antibiotice naturale din uleiuri esențiale (cimbru, scorțișoară, oregano, cuișoare), sub formă de capsule sau de tinctură. Utilă este și pudra de roșcove, în cazul prezenței diareii, în special la copii.

- Statisticile spun că una dintre cel mai răspândite afecțiuni ale omului modern este sindromul colonului iritabil. Cum apare boala și ce remedii naturiste recomandați?

- Sindromul de colon iritabil (sau colita spastică) apare, de obicei, la persoanele stresate, suprasolicitate psihic, care au fost supuse unor stări conflictuale prelungite sau care au suferit traume emoționale. Tratamentul naturist vizează, în primul rând, reducerea stresului, inducerea unei stări de relaxare, de echilibru psihoemoțional: folosiţi infuzie de lavandă, roiniță, sunătoare, tei, rhodiola rosea, suc de noni. Calmați colicile și absorbția gazelor prin folosirea de condimente aromatice ce conțin uleiuri eterice: mărar, cimbru, coriandru, mentă, salvie, rozmarin și leuștean. Aceeași acțiune benefică o au și ceaiurile de ghimbir, chimen, anason, fenicul, sunătoare, obligeană, mușeţel, mentă, trei-patru căni/zi, consumate ușor călduțe, după mese. Extractele de papaya și de ananas îmbunătățesc digestia. Sucul de aloe este și el foarte util, 50 ml de două ori/zi, în cure de 30 zile.

„Evitați condimentele iuți”

- La ce tip de alimentație trebuie să ne oprim în acest caz?

- Veți scoate din alimentație alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, ciocolata. Se reduce cantitatea de alimente care fermentează (varză, broccoli, fasole, mazăre). Dintre lactate se preferă iaurtul, sana și chefirul. Se evită grăsimile de tipul carne grasă, untură, smântână, mezeluri, margarină; la fel, și băuturile carbogazoase. Puteți consuma carne slabă, pește, cartofi la cuptor sau fierți în coajă, legume fierte. Evitați folosirea condimentelor iuți, precum ardeiul iute, piperul, dar și usturoiul și ceapa, care pot declanșa colicile. Efectuați cure periodice cu probiotice asociate cu prebiotice, pentru îmbunătățirea florei intestinale saprofite.

- Unde vă pot găsi pacienții care au nevoie de dumneavoastră?

- Îi aștept la cabinetul meu de terapii naturiste SANAVITCONSULT (adresa web este www.drconstantinaruxandra.ro) sau cu programări la numărul de telefon 0733.299.355.

  • Luați cinci mese/zi, la ore regulate;

  • Mestecați bine alimentele, în liniște;

  • Nu aveţi voie să vorbiți și să beți apă în timpul mesei;

  • Hidratați-vă corespunzător cu apă plată, supe/ciorbe de legume și ceaiuri

„Aromoterapia, bună în sindromul colonului iritabil“

- Cât este de adevărat că persoanele diagnosticate cu sindromul de colon iritabil pot experimenta crize de depresie și de anxietate de-a lungul vieții?

- Sindromul de colon iritabil apare predominant la persoanele anxioase, nervoase, dar și această simptomatologie prelungită are o influență negativă asupra vieții de familie, vieții sociale, profesionale, deci poate genera anxietate, atacuri de panică, depresie. De aceea este bine să efectuați periodic ședințe de relaxare, de reflexoterapie, de acupunctură, pentru echilibrare la nivel psihoemoțional și pentru restabilirea fluxului energetic. Aromoterapia poate fi utilizată pe cale internă (trei picături de trei ori/zi, în cure de şapte-zece zile) sau externă (în lampa de aromoterapie, în apa din cadă) cu ulei esențial de mentă, coriandru, grepfrut, mușețel, rozmarin.