Main menu

header

527 9 1de Carmen Ciripoiu

Nimeni nu poate spune cu exactitate de unde provine, însă atât frunzele, cât și rădăcina, dar mai ales semințele surclasează și cele mai avansate medicamente. Minunata țelină, comoara din grădină, și-a dobândit încă din vechime statutul de doctor al naturii prin bogăția de substanțe antibiotice și antifungice, și continuă să ne arate zi de zi uimitoarele sale capacități vindecătoare.

Apără creierul de aburii băuturii în exces

Dacă medicii chinezi considerau țelina un remediu de excepție pentru persoanele fără vlagă, îmbătrânite prematur, dar și pentru bărbații cu probleme de fertilitate, faimoșii medici ayurvedici indieni spuneau că semințele plantei sunt incredibile în reîntinerirea organismului, dar și în procreere. În Grecia și în Roma Antică, micuțele semințe erau antidotul alcoolului, dar și al consumului excesiv de carne. Poetul grec Homer o menţionează în „Iliada” şi „Odiseea” ca o plantă sfântă, ţinând seama de calităţile ei terapeutice, în timp ce Ahile, eroul din „Iliada”, a folosit-o pentru a vindeca bolile căpătate de caii săi superbi. La rândul său, Hippocrates, părintele medicinei, o numea „selinom” şi o socotea un remediu excelent pentru liniştirea sistemului nervos. Și romanii erau fascinați de puterea țelinei, de aceea aveau convingerea că o cunună din frunze de țelină pusă pe cap apără creierul de aburii băuturii în exces.

Stop infertilității!

527 9 2În cazul infertilității feminine, o cură de câteva săptămâni cu semințe de țelină este o adevărată binefacere. Acestea stimulează declanșarea menstrei și cresc șansele de procreere. Mai mult, la femeile intrate la menopauză, țelina ajută la revenirea ovulației. Se consumă 200-400 mg, de trei ori pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte 14 zile de pauză. Pentru stimularea fertilității, tratamentul se începe în ultima zi a menstrei și se continuă până în momentul ovulației, reluându-se după menstră. Pentru înlăturarea durerilor de sâni sau pentru nervozitate, cauzate de sindromul premenstrual, se recomandă administrarea unei lingurițe cu semințe de mărar combinate cu semințe de țelină, de trei ori pe zi, sublingual, timp de 15 minute, înainte de masă. Ulterior, pulberea se înghite cu puțină apă, se așteaptă alte 15 minute, apoi se poate consuma. Cura durează 21 de zile. Pentru a stimula fertilitatea masculină, leacul este extractul de semințe de țelină, acesta având rolul de a îmbunătăți concentrația spermatozoizilor. Se recomandă zilnic 0,8-1,2 g extract de semințe de țelină. Tratamentul durează trei luni și este urmat de o lună de pauză, după care se poate relua.

Stimulează rinichii

Cum eliminăm rapid surplusul de apă din organism, dar și toxinele? Apelăm la extractul de țelină! Doar 0,5-1 g extract de țelină consumat pe zi, și mâinile și picioarele nu mai sunt umflate, dispar acumulările de lichid de sub pleoape și este eliminat totodată și acidul uric din organism. Acțiunea diuretică de excepție recomandă extractul natural din semințele de țelină și pentru tratarea cistitelor și a nefritelor. Același extract de semințe de țelină (200 mg, de trei ori pe zi) normalizează tensiunea arterială și ajută la reducerea colesterolului, prevenind astfel infarctul și accidentul vascular cerebral, îmbunătățind totodată circulația cerebrală. Tratamentul nu dă dependență. Semințele de țelină sunt și un remediu de excepție pentru indigestie. Se pune o linguriță cu semințe la înmuiat într-o cană cu lapte bătut, timp de câteva ore, apoi se macină foarte fin și se consumă. Efectul este garantat.

Au un puternic efect antiinflamator articular

Numeroase studii de specialitate au scos în evidență și faptul că semințele de țelină le sunt de un real ajutor persoanelor de vârsta a treia, fiind un leac de excepție pentru numeroase boli. Prin consumul de extract de semințe de țelină este menținută densitatea osoasă, prin absorbția calciului, și prevenită apariția osteoporozei. De asemenea, în semințele de țelină există câteva principii active cu un puternic efect antiinflamator articular. Ca leac împotriva îmbătrânirii se recomandă extract de țelină (600-800 mg pe zi), administrat în cure de trei luni. Pentru stimularea digestiei, 3 g semințe de țelină se țin sub limbă timp de șapte minute, apoi se înghit cu puțină miere. Ceaiul de semințe de țelină măcinate (1 linguriță la 200 ml apă) se recomandă în drenarea ficatului, în întărirea stomacului, având un rol excepțional în hepatită, în balonări digestive sau în spasme abdominale.

ATENŢIE. În terapii, se folosesc doar semințele de țelină de grădină, uscate și păstrate într-un loc răcoros, lipsit de umiditate.

Seminţele de ţelină reduc colesterolul, prevenind astfel infarctul şi accidentul vascular cerebral

În micuţele seminţe se găsesc nu mai puţin de 100 de substanţe diferite

Consumată în exces, țelina poate produce hiperexcitabilitate nervoasă sau sexuală și uneori tulburări digestive. Tratamentul cu semințe de țelină este contraindicat femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de afecțiuni inflamatorii acute ale rinichilor