Main menu

header

526 8 2de Carmen Ciripoiu

Proprietățile terapeutice multiple și neașteptate ale șofranului indian au fost descoperite de foarte multă vreme în medicina tradițională chineză și indiană, iar beneficiile plantei nu contenesc să ne uimească și astăzi.

Înlătură afecţiunile provocate de artrită

Studii de specialitate făcute pe pacienții care suferă de artrită au scos la iveală faptul că aceștia au înregistrat o scădere a nivelului durerii după ce au consumat șofran indian. De aceea, acestora le este recomandată un sfert de linguriță cu pulbere de plantă, presărată peste orice fel de mâncare. Planta este totodată un adjuvant de excepție și pentru cei care suferă de Alzheimer. În acest caz se administrează o capsulă cu șofran indian cu un pahar cu apă, de trei ori pe zi.

Preîntâmpină durerile premenstruale

Având efecte incredibile asupra problemelor genitale, infuzia din șofran indian este bine să fie consumată de doamne cu o săptămână înainte de menstruație. Acest tratament va preîntâmpina durerile premenstruale. Șofranul indian le este de un real ajutor și persoanelor răcite, dar și celor care suferă de iritații ale gâtului. În acest caz se amestecă o jumătate de linguriță cu pudră de plantă cu 30 ml lapte cald. Preparatul se consumă de două ori pe zi. În ceea ce privește tratamentul antiinflamator, doza zilnică este de un sfert de linguriță cu șofran indian amestecată cu un pahar cu apă. Împotriva cancerului de colon și de rect, este indicat să se administreze zilnic câte 4 g șofran indian. Cei care doresc să piardă în greutate pot consuma în fiecare zi, în timpul mesei, o linguriță cu pulbere de șofran indian.

Omoară celulele canceroase

Ultimele teste realizate de o echipă de cercetători din Marea Britanie arată că substanța activă din șofranul indian, curcumina, poate distruge celulele canceroase în mai puțin de 24 de ore. Imediat ce curcumina începe să acţioneze, celulele bolnave se digeră singure. Experţii în cancer au declarat că descoperirea i-ar putea ajuta pe doctori să găsească noi tratamente.

SFAT. Șofranul indian este contraindicat bolnavilor de ulcer și trebuie folosit cu precauție de persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante.

Contraindicaţii: folosită în cantități mari, planta poate produce irigație gastrică

Măşti de excepţie

Antiseptic puternic, șofranul indian curăță tenul în profunzime și îl lasă curat și luminos. Se amestecă în părți egale pulbere de plantă cu pudră din rădăcină de santal, apoi se adaugă puțin ulei de măsline. Pasta obținută se întinde în strat gros pe față. Se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se clătește. Pentru netezirea pielii și pentru eliminarea toxinelor sunt indicate împachetări ale mâinilor și picioarelor cu un amestec obținut din iaurt și din pudră de șofran indian. Pentru atenuarea ridurilor este excelentă o pastă obținută prin amestecul câtorva grame de pudră de șofran indian cu o lingură cu smântână.