Main menu

header

   Mărarul, după denumirea ştiinţifică Anethum graveoles, planta atât de cunoscută pentru calităţile ei condimentare, este în acelaşi timp şi o plantă medicinală. Virtuţile mărarului legate de reducerea balonării, a tulburărilor digestive, a nervozităţii şi insomniei sunt cunoscute în popor din vremuri străvechi. 

Are acţiune diuretică
     Mărarul are efect diuretic şi este recomandat îndeosebi în timpul curelor de slăbire. Este o plantă anuală şi perioada ei de înflorire este în lunile august-septembrie. Se folosesc atât seminţele, cât şi planta proaspătă. Se poate cultiva mărar atât în grădini, cât şi în ghivece, pe balcon, fiind o plantă nepretenţioasă, deşi foarte darnică în caroten şi în vitamina E. Pentru combaterea balonării şi obţinerea confortului digestiv după o masă copioasă putem face o infuzie din seminţe de mărar, opărindu-le cu 250 ml de apă.
    Se lasă un minut, apoi se strecoară. Se recomandă două căni pe zi. Pe lângă efectele digestive, ceaiul de mărar are efect calmant. O altă modalitate de a ne ajuta digestia atunci când simţim că am exagerat cu ceva în alimentaţie este să mestecăm o linguriţă de seminţe crude de mărar. Efectele nu vor întârzia să apară dacă seminţele de mărar se beau cu apă rece. 
Anda Postolache