Main menu

header

  Nalba mare este o plantă ce preferă solurile umede şi creşte în câmpie, fâneţe, pe lângă apele curgătoare şi bălţi. În scopuri curative se folosesc frunzele, florile şi rădăcinile nalbei. Este utilizată şi la colorarea oţetului aromatic, vinurilor şi a siropurilor.

Opreşte tusea

  Sezonul rece nu aduce numai temperaturi scăzute, ci slăbeşte şi sistemul imunitar, permiţând viruşilor gripali să-şi facă apariţia. Cercetările efectuate asupra nalbei au demonstrat că extractul din plantă „îmblânzeşte” tusea până la vindecare totală. Util este şi ceaiul din frunzele şi florile acesteia, prevenind formarea unui mucus vâscos şi contribuie la vindecarea bolilor aparatului respirator. Iată cum îl puteţi prepara: puneţi două linguri cu frunze în 250 ml de apă clocotită. Se acoperă 15 de minute şi se consumă câte trei căni pe zi.

Tratează leucoreea

  Rădăcinile de nalbă ajută la eliminarea excesului de lichide, îmbunătăţeşte funcţia sistemului imunitar şi întăreşte aparatul digestiv. Nalba mare este ingredientul-cheie în multe dintre tratamentele pentru vindecarea plăgilor, furunculozei, leucoreei, amigdalitelor şi hemoroizilor (sub formă de clismă). Decoctul din rădăcina plantei se foloseşte pentru spălături vaginale sau pentru tenul afectat de coşuri. Maceratul se obţine dintr-o lingură cu rădăcină şi 250 ml de apă la temperatura camerei. Se ţine 30 de minute, se strecoară şi se adaugă puţin bicarbonat de sodiu, pentru a nu se produce iritaţii gastrice. Se consumă câte trei căni pe zi.
Claudia Stan