Main menu

header

  Cerealele germinate fac parte din terapia naturistă din cele mai vechi timpuri, fiind considerate leacuri ale renaşterii şi revitalizării organismului.  

Grâul, pentru anemie

  Grâul germinat conţine o serie de elemente necesare bunei funcţionări a organismului: amidon, minerale, lecitină, vitamine, enzime, proteine, acizi nucleici, fibre, glucide, lipide. Terapia cu grâu încolţit este indicată în demineralizări, anemie, astenie, hipotensiune arterială, tuberculoză. De asemenea, este un remediu eficient pentru insuficienţă tiroidiană, impotenţă sexuală, colite, balonări, constipaţie, nevroze. Grâul germinat mai ajută la vindecarea bolilor metabolice (obezitate, diabet zaharat), hepatice, intoxicaţiilor, tumorilor benigne şi a unor forme de cancer (de colon, de stomac, al uterului sau prostatei). Se administrează între patru şi şase linguri cu boabe încolţite crude la adulţi şi două-trei linguri la copii, de trei ori pe zi, la mesele principale, timp de maximum trei săptămâni. Poate fi consumat şi fiert în apă sau în lapte.
  Atenţie însă, este contraindicat în hipertensiune arterială marcată!

Porumbul scade nivelul colesterolului

  Porumbul este o sursă importantă de vitamine (B şi E), lecitină, minerale, proteine, fibre, enzime, glucide şi lipide. Consumul de porumb germinat scade nivelul colesterolului în sânge, reglează secreţiile tiroidei şi asigură buna funcţionare a organelor genitale. Este indicat în ateroscleroză, nevroze, obezitate, displidemii, constipaţii, intoxicaţii, afecţiuni ale aparatului respirator şi tulburări sexuale. Se administrează la fel ca grâul germinat.

Ovăzul şi diabetul zaharat

  Ovăzul conţine minerale (potasiu, sodiu, calciu, iod, magneziu, fosfor şi fier), hidraţi de carbon, lecitină, acizi nucleici, fibre, enzime, vitamine (B, D, PP). Are proprietăţi diuretice, hipoglicemiante, antiazotemice (reduce acidul uric şi ureea din sânge), antiastmatice şi stimulente ale funcţiei sexuale feminine. Ovăzul este de folos în astenia fizică şi intelectuală, insuficienţa tiroidiană şi paratiroidiană, în azotemie, diabet zaharat, afecţiuni renale, astm bronşic, frigiditate, sterilitatea feminină şi nevroze. Se administrează câte una-trei linguriţe cu tinctură 10% de trei ori pe zi, cu 20-30 de minute înaintea meselor principale.

Orzul favorizează secreţia biliară

  Foarte utilizat în ultimii ani, orzul este tonic pentru sistemele nervos şi cardiac, are acţiune emolientă, astringentă, vasoconstrinctoare şi favorizează secreţia biliară. Orzul conţine enzime, acizi nucleici, fibre, amidon, minerale şi este recomandat în afecţiuni pulmonare (tuberculoză, emfizem pulmonar, cancer),  demineralizări, afecţiuni digestive (colită, enterite, enterocolite, dizenterie), urinare şi renale (cistite, uretrite, pielite), în atonie gastrică şi intestinală, hipotensiune arterială şi insuficienţă cardiacă. În uz extern sunt utilizate cataplasme din boabe fierte şi strivite pentru contuzii, entorse, înţepături, plăgi infectate. Pentru uz intern se iau una-trei linguriţe cu tinctură de trei ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de mesele principale.
Vă avertizăm că orzul este contraindicat în hipertensiunea arterială!
Cristina Tache
Nu se păstrează de pe o zi pe alta

  Înainte de a fi puse la germinat, cerealele se spală şi se lasă la înmuiat timp de trei-patru ore într-un vas cu apă caldă. Apoi se scot, se clătesc şi se aşază pe un platou de faianţă, sticlă, lemn sau lut şi se acoperă cu o bucată umedă de tifon. Vasul trebuie umezit în fiecare zi, pentru a menţine condiţiile necesare încolţirii cerealelor. După trei-patru zile, în timpul verii, şi cinci-şase zile iarna, germenul poate fi consumat.
Cerealele încolţite nu se păstrează de pe o zi pe alta. Este recomandat să se pună trei-cinci platouri cu cereale la interval de 24 de ore, pentru a avea cantitatea zilnică necesară terapiei. Pe timpul curei cu cereale germinate trebuie eliminate din alimentaţie grăsimile animale, carnea, ouăle, brânzeturile fermentate şi conservele. Se recomandă consumul de sucuri de fructe şi legume şi de ceaiuri din plante.