Main menu

header

  Jneapănul (Pinus mugo) este arbust cu tulpină ramificată, ale cărui crengi stau culcate pe pământ. Arbustul are frunze sub formă de ace şi este des răspândit în regiunile alpine. Pinus mugo creşte ca tufiş în regiunile înalte de munte, deasupra zonelor în care se dezvoltă pădurile. Tot sub denumirea de jneapăn există şi Juniperus communis şi Pinus montana. Se mai cunoaşte şi sub denumirea populară de jep. Probabil că denumirile de Jepii Mari sau Jepii Mici (zone din Bucegi) nu vă sunt deloc străine. Acum veţi şti şi de unde vine numele lor.

Are efect antiinflamator

  De la aceşti arbuşti putem folosi pentru efectele lor terapeutice mugurii sau vlăstarii tineri. Din aceste părţi ale arbustului se obţin substanţe cu efect antiinflamator, regenerator al ţesutului osos în procesele de decalcifiere. Tratamentul cu preparate pe bază de Pinus mugo este indicat în anumite forme de reumatism, artroze, osteoporoză.
  Decoctul de jneapăn se obţine din două linguriţe cu muguri sau cetină mărunţită, fiartă timp de zece minute într-o cană cu apă.
Strecuraţi cu mare atenţie şi beţi câte două căni pe zi dacă sunteţi suferind. Alte boli în care poate fi utilizat acest preparat sunt: bronşitele, cistitele, laringitele, litiaza renală, reumatismul, pielitele, traheitele şi uretritele.
  Jneapănul are efecte calmante asupra inimii. De aceea, dacă aveţi nevoie să vă calmaţi sau relaxaţi inima, faceţi băi calde în care puneţi câteva ramuri de jepi, spălate în prealabil.
  Şi mugurii foliari de la jneapăn sunt foarte buni, având efect antiseptic şi antiinflamator. Aceşti muguri se recoltează în luna februarie de pe crengile laterale şi nu de pe cele terminale, ca să nu afecteze dezvoltarea plantei.

Cicatrizant

  Principiile active sunt uleiul volatil, taninul, rezinele, vitamina C.
Sub formă de infuzie este folosit ca diuretic, antiseptic şi este recomandat în cistite şi uretrite. Ca antiinflamator este foarte bun în inflamaţiile căilor respiratorii, însoţite de tuse şi de bronşite. Se beau câte două, trei căni pe zi. Infuzia se prepară prin opărirea a două linguriţe cu ace de jneapăn cu o cană cu apă. Dacă acest preparat se realizează  din muguri de jneapăn (două linguriţe opărite cu o cană cu apă) poate fi folosit şi în uz extern, ca antiseptic şi cicatrizant.
Elena Şerban