Main menu

header

  În această perioadă a anului, tot mai multe persoane tuşesc. Fie din cauza unei răceli, fie din alte cauze, putem spune despre tuse că este un act reflex, ce nu poate fi stăpânit şi care este foarte deranjant.

Tratamente naturale

  Deşi hulită (şi în multe cazuri pe bună dreptate), trebuie să menţionăm că acest act împiedică pătrunderea corpilor străini în căile aeriene şi, pe de alta, provoacă eliminarea mucozităţilor şi a secreţiilor acumulate în bronhii. Pentru orice tip de tuse (fie ea uscată sau convulsivă) există, bineînţeles, şi tratamente naturiste. Este chiar indicat ca pentru o banală tuse să nu folosim medicamente, care ar putea avea şi efecte adverse. Printre plantele sau fructele care sunt eficiente în lupta contra tusei se numără coacăzele negre, gutuile, strugurii stafidiţi, ceapa, usturoiul, merele etc.

Gutui şi struguri

  Opăriţi o linguriţă cu frunze de gutui mărunţite într-o cană cu apă. Beţi două căni pe zi. Mâncaţi zilnic 150 g de boabe de struguri stafidite.

Coacăze

  Fierbeţi într-un litru de apă un kilogram de zahăr şi daţi în câteva clocote. Adăugaţi apoi un kilogram de coacăze bine spălate şi mai lăsaţi la fiert alte zece minute. Chiar dacă tusea s-a oprit, continuaţi acest tratament încă două-trei zile.

Ceapă cu miere

  Infuzia de ceapă se obţine dacă tocaţi mărunt patru cepe şi le puneţi într-un litru de apă fierbinte. Îndulciţi cu miere, după gust, şi beţi o cană dimineaţa şi una seara.

Mere coapte

  Curăţaţi de coajă două, trei mere bine spălate. Pregătiţi cuptorul (încălziţi-l bine) şi puneţi cojile pe o tăblie sau pe grătar. Aveţi grijă să nu fie foarte încins cuptorul, pentru că altfel cojile se coc şi nu se usucă. După ce s-au uscat, daţi-le printr-o maşină de măcinat cafea şi obţineţi o pulbere foarte fină. Amestecaţi patru linguri din acest praf cu patru linguri de sirop de brad. Pasta formată se administrează câte o lingură la trei ore (înainte de masă). Tratamentul se urmează cel puţin cinci, şase zile, chiar dacă nu mai aveţi probleme cu tusea.

Salată verde şi usturoi

  Fierbeţi 80 g salată verde într-un litru de apă timp de cinci minute. Beţi acest decoct pe parcursul întregii zile.
Zdrobiţi patru căţei de usturoi şi fierbeţi-i un sfert de oră în 500 ml lapte. Pacientul trebuie să bea acest decoct în decursul unei zile.

Suc de ridichi negre

  Tăiaţi felii o ridiche neagră peste care presăraţi 200 g zahăr. După circa 12 ore strângeţi sucul ce s-a format. Acesta trebuie consumat într-o cantitate de patru linguriţe pe zi.
Elena Şerban