Main menu

header

  Turiţa-mare mai este numită şi iarba de friguri, fiind o plantă medicinală magnifică, numită în germană „regele tuturor plantelor”. Era cunoscută de vechii egipteni şi utilizată în multiple afecţiuni. Turiţa-mare are flori de culoare galbenă, în formă de stea, şi creşte în Europa prin livezi, tufişuri, margini de drum, păduri. Planta este intens utilizată din moşi-strămoşi în medicina naturistă, fiind renumită pentru proprietăţile sale antioxidante şi antiinflamatorii.  Turiţa-mare avea calitatea de a neutraliza unele otrăvuri din acea vreme, dar era recomndată şi ca produs de întinerire.

Ameliorează crampele menstruale

  Femeile care au dureri în timpul menstruaţiei se pot vindeca dacă aplică acest tratament: se fierbe o priză de turiţă-mare (Agrimonia eupatoria) în 250 ml de lapte, vin sau cidru. Se pune turiţa-mare în apă rece şi apoi se fierbe. Când a dat în clocot se ia de pe foc şi se strecoară. Ceaiul este bine să fie băut dimineaţa, pe stomacul gol. Tratamentul se ia cu o zi sau două înainte de menstruaţie şi în timpul menstruaţiei. După prima ceaşcă de ceai se va simţi o îmbunătăţire imediată, după a doua, va fi mai bine, iar după a treia zi, crampele dispar.
Frunzele uscate ale turiţei sunt utilizate sub formă de ceai, pentru inflamaţiile gâtului. De asemenea, se face gargară cu infuzie în cazul gingivitelor severe. Persoanele care prin prisma profesiei îşi folosesc mai mult corzile vocale ar trebui să facă preventiv, zilnic, gargară cu ceai de turiţă-mare.

Vine de hac anemiei

  Frunzele au efect puternic în caz de anemie, răni, reumatism, lumbago, tulburări digestive, ciroză hepatică. Se beau două ceşti pe zi de ceai, obţinute dintr-o linguriţă cu plante la 250 ml de apă clocotită. Mai mult, câte o ceaşcă de ceai de turiţă-mare pe zi vindecă emfizemul pulmonar, cordul mărit, dilatarea stomacului şi a intestinelor, bolile renale şi vezicale, dar numai dacă remediul este folosit timp îndelungat. Iarba frigului controlează diareea, ameliorând crampele, febra şi stările de disconfort cauzate de această afecţiune. Studiile făcute asupra plantei demonstrează că utilizarea acesteia duce la diminuarea infecţiilor bacteriene şi virale. Turiţa-mare inhibă dezvoltarea tumorilor, stopând creşterea acestora. De asemenea, controlează hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat datorită compoziţiei chimice.

Indicată în cazul rănilor greu vindecabile

  În cazul rănilor greu vindecabile este indicată alifia din „regele tuturor plantelor”. Produsul se obţine astfel: într-un vas emailat se pun 150 g untură curată de porc, se aşază pe foc, iar când s-a încins se presară doi pumni de turiţă-mare. Se ţine până ce se face spumă şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se ia de pe foc şi se lasă până a doua zi, când se încălzeşte din nou până ce amestecul devine fluid. Se strecoară prin pânză, şi alifia obţinută se păstrează în cutiuţe închise. Se aplică pe răni.
Claudia Stan
Băi miraculoase

  Se pun trei pumni de turiţă-mare într-un vas de patru litri cu apă clocotită, se lasă câteva minute, se strecoară şi se adaugă în apa pentru baie. Durata băii este de 15-20 de minute. După baie, corpul nu se usucă, se îmbracă un halat gros şi se trece la pat, pentru a transpira abundent.