Main menu

header

  Conform DEX, constipaţia e o „stare patologică caracterizată prin dificultatea sau imposibilitatea de eliminare a materialelor fecale”. Stare cu care, din nefericire, destul de multe persoane s-au întâlnit. Din cauză că această stare nu este tocmai confortabilă (nu ştiu cui i-ar plăcea să care după el acel „bagaj” nedorit), vă vom recomanda câteva metode de a scăpa de constipaţie.

Uitaţi de dulciuri şi de lactate

  Printre simptomele acestei stări se numără senzaţia de stomac plin şi tare, abdomen umflat, mai puţin de un scaun la trei zile, golirea cu dificultate a intestinului, „bobiţele ca de oaie“.
  Pentru a nu suferi de constipaţie, aveţi grijă la alimentaţie, faceţi ceva mişcare (chiar şi o scurtă plimbare e bună) şi, dacă situaţia neplăcută deja s-a instalat, consumaţi anumite ceaiuri de plante.
  Astfel, printre alimentele care trebuie reduse sau chiar îndepărtate din regimul nostru zilnic se află: lactatele, prăjelile, grăsimile saturate, alimentele condimentate sau picante, zahărul şi dulciurile, ceaiul şi cafeaua, pâinea albă, pastele făinoase, gutuile şi alcoolul.

Varză acră şi seminţe de in pentru tranzit digestiv rapid

  Efecte benefice pentru tractul digestiv au fructele şi legumele proaspete (mâncate dimineaţa, fără a fi combinate cu alimente din alte grupe), seminţele încolţite, cerealele integrale.
  De asemenea, pentru a nu avea probleme de acest gen, odihniţi-vă suficient, beţi cât mai multe lichide şi mâncaţi încet, mestecând foarte bine alimentele.  
  În cazul în care constipaţia s-a instalat deja, mâncaţi varză acră, nepreparată, consumaţi seminţe de in şi de dovleac (două linguri cu seminţe de in măcinate cu o lingură cu seminţe de dovleac). Seminţele pot fi adăugate într-o salată, pentru a putea fi mâncate mai uşor.

„Cocteiluri” naturale purgative

  De urzică: opăriţi o linguriţă cu frunze de urzică uscate într-o cană cu apă clocotită. Beţi trei căni din acest ceai în fiecare zi.
Alte două amestecuri de plante ideale pentru a fi consumate ca şi ceaiuri anticonstipaţie sunt:
1. 20 g trifoi roşu, 30 g cicoare, 30 g gălbenele, 30 g coada-şoricelului, 20 g cruşin, 20 g pătlagină, 20 g ţintaur.
2. 20 g anason, 10 g pătlagină, 10 g păpălau, 20 g nalbă mare, 20 g frunze de frasin, 20 g soc, 20 g muşeţel.
Ceaiurile se prepară opărind o linguriţă din aceste amestecuri cu o cană cu apă clocotită. Se beau după ce se infuzează două-trei minute. Alternativ, din aceste ceaiuri, beţi trei căni pe zi.
Elena Şerban