Main menu

header

de Maria Petrache

Săruturile influenţează viaţa de cuplu cum nici nu ne imaginăm: de la alegerea partenerului până la creşterea intimităţii şi consolidarea relaţiei. Tindem să le acordăm o atenţie deosebită mai degrabă în anii adolescenţei sau când întâlnim un posibil iubit, ceea ce e un lucru total greşit. Psihologii atrag atenţia că săruturile ajută la menţinerea intimităţii între cei doi parteneri de-a lungul timpului. Tot ei ne avertizează că acestea reprezintă o punte între viaţa sexuală şi restul vieţii de cuplu.

Vă ajută să vă alegeţi partenerul
Schimbul de salivă din timpul unui sărut îi oferă bărbatului indicii cu privire la fertilitatea şi libidoul femeii, de aceea domnii preferă săruturile profunde şi „răvăşite” chiar de la bun început, precizează antropologul Helen Fisher. Pentru femeie, primul sărut este crucial, deoarece o ajută să decidă dacă va avea sau nu o relaţie cu acel bărbat. Potrivit unui studiu, un prim sărut reuşit măreşte cu peste 50% şansele ca ea să facă sex cu bărbatul respectiv. Femeia acordă o importanţă deosebită mirosului şi gustului din timpul sărutului şi îşi dă seama dacă posibilul iubit este sănătos. Astfel, ea se ghidează în mod inconştient pentru a determina dacă poate să-i fie sau nu partener. O igienă precară poate anula şansele unei relaţii!

Consolidează viaţa de cuplu
Săruturile menţin vie pasiunea în cuplu. Cu cât îl sărutaţi mai des în viaţa de zi cu zi, cu atât măriţi şansele activităţii în dormitor. Fisher afirmă că în saliva bărbatului se găseşte şi hormonul sexual, testosteron, care măreşte libidoul ambelor sexe. De aceea sunt ele aşa de importante în general, nu doar în timpul preludiului. Totuşi aveţi de înfruntat instinctele masculine, care sunt contrare celor feminine. În decursul unei relaţii, bărbaţii văd sărutul ca pe un mijloc de a face sex, în timp ce femeile fac asta de dragul de a fi sărutate. Sigur aţi remarcat acest lucru, mai ales după o partidă de sex, când, potrivit studiilor, domnii sunt mai puţin dornici să îşi sărute iubita. De ce e totuşi indicat să îl convingeţi să vă sărute mai des, fără să ajungeţi în pat? Sesiunile de săruturi cresc nivelul oxitocinei, hormon ce oferă senzaţia de confort şi ataşament. Un studiu inedit arată că doar domnii manifestă o creştere a oxitocinei în timpul unui sărut. De aceea, câteva săruturi îl vor face să se simtă mai ataşat de parteneră.

Vă păzeşte de stres
Totuşi există avantaje hormonale pentru ambele sexe, cum ar fi scăderea cortizolului din organism, care echivalează cu o relaxare atunci când sunteţi stresată. Aşadar, săruturile vă păzesc de efectele negative ale stresului, cum ar fi certurile interminabile în cuplu. Prin modul în care sunt sărutate, doamnele şi domnişoarele evaluează implicarea partenerului şi viitorul relaţiei de cuplu, apreciază specialiştii. Dacă primim săruturi dese şi pasionale, tindem să avem mai multă încredere în iubitul nostru. Asociem un iubit care îşi dă interesul în privinţa săruturilor cu unul fidel. De ce? Pentru că, la rându-i, considerăm sărutul o metodă eficientă de ataşare faţă de partenerul de cuplu. În cazul domnilor, un sărut face cât o mie de cuvinte… prin care îl invitaţi în pat. Sărutaţi-l pe iubitul dumneavoastră, îi veţi confirma că încă îl găsiţi atrăgător şi îl veţi stimula să facă dragoste cu dumneavoastră într-o manieră la fel de pasională ca la început. Mulţi ar spune că rutina se instalează în viaţa sexuală o dată ce partenerii încep să se priveze de acele sesiuni incitante de săruturi, în care nu sexul este scopul, ci plăcerea oferită de moment. Dar psihologii spun că nu faceţi bine dacă ajungeţi să răriţi săruturile care nu culminează cu o partidă de sex.