Main menu

header

de Daniela Purgaru

Cu siguranţă, de multe ori v-aţi spus, uitându-vă la un alt cuplu: „El e cocoşul” sau „Ea e bărbatul!”. În schimb, când priviţi la propria relaţie vă place să credeţi, probabil, că sunteţi egali. Dar cine oare este bine să ţină frâiele într-o relaţie? Psiholog doctor Mirela Zivari (foto) ne spune cine domină de obicei şi cine ar trebuie să o facă. Se spune că bărbatul este cel care este cârmaciul într-o relaţie de cuplu, că el este sexul tare, care domină sexul frumos. De asemenea, părerea din popor este că bărbaţii sunt conducători, că preiau iniţiativele, iar femeile sunt supuse, docile şi blânde. Oare aşa să fie? Nu mereu! Doar că există stereotipuri înrădăcinate în mintea oamenilor despre cum ar fi un bărbat şi o femeie.

O altă opinie foarte des întâlnită se bazează pe teoria egalităţii sexelor într-un cuplu, pe faptul că ambii parteneri trebuie să fie implicaţi în mod egal, să facă deopotrivă compromisuri şi sacrificii. „Chiar şi în cea mai sănătoasă relaţie, unul dintre parteneri are mai multă putere, susţin specialiştii. Doar că puterea este deţinută în anumite privinţe de unul dintre parteneri, în altele, de celălalt. De exemplu, unul poate fi şeful în planificarea de surprize pentru a-l face pe celălalt fericit, în timp ce partenerul său se ocupă de problemele financiare. Altul poate spune primul «La revedere!» la telefon, adică el este cel care hotărăşte când se încheie conversaţia”, ne-a spus Zivari.

Momentul „trezirii”
Cum vă daţi seama când contaţi mai puţin şi sunteţi cantitate neglijabilă? Când vă simţiţi nesiguri în relaţie, vă este frică şi nu mai aveţi cuvinte de ripostat sau contraargumente, când ceea ce spune celălalt devine lucru sfânt. În cele din urmă se poate ajunge până la ruperea relaţiei de către partenerul „slab”, care spune: „Eu nu mai pot să rezist în felul acesta!”.

O situaţie reală, des întâlnită
Aşadar, trebuie ţinut cont de faptul că este normal ca între oameni să existe diferenţe. „Unii se iubesc tocmai pentru că sunt exact la fel, alţii pentru că au găsit în partener exact opusul lor şi se simt atraşi de el pentru că îi completează. Indiferent de răspuns, e clar că într-un cuplu va exista întotdeauna cel puţin o situaţie în care unul dintre parteneri domină şi asta pentru că, la momentul respectiv, este mai puternic din punct de vedere fizic sau psihic, material sau spiritual”, a completat specialista.

Dominarea nu trebuie dusă la extreme
Atenţie însă! Folosindu-vă puterea în relaţie puteţi ajunge la conflict, deoarece a domina partenerul pentru a obţine ceea ce doriţi este o soluţie pe termen scurt, ce diminuează afirmarea celuilalt, lăsându-l cu un sentiment de insecuritate sau chiar de teamă. Cel dominat se va simţi, în timp, dependent şi îi va lipsi iniţiativa de afirmare în cuplu.
Nu este vorba despre o dominare neapărat conştientă, cu siguranţă mulţi dintre cei care sunt „cocoşul relaţiei” nici măcar nu îşi dau seama că îşi ţin partenerii „sub papuc”. Este o chestiune ce apare natural atunci când se iveşte ocazia. „Pentru ca totul să decurgă bine, echilibrul este succesul oricărei relaţii. Ce e prea puţin nu e suficient, ce e prea mult strică, aşa că încercaţi să găsiţi echilibrul între momentele când dominaţi şi cele în care vă lăsaţi dominaţi. Astfel, cu siguranţă, relaţia va decurge mai lin”, a adăugat doamna Mirela Zivari.

Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu, apelaţi la serviciile Clinicii „TerapiaM”, din Str. Dumbrava Roşie, nr. 12A, sector 2, Bucureşti sau puteţi suna la numărul de telefon 021/210.25.65.