Main menu

header

948 20 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În unele cupluri, unii dintre parteneri se simt tot timpul încărcați de emoții pe care uneori nu le mai pot controla și care îi pot duce spre decizii eronate sau de a crea o impresie greșită. Specialiștii recomandă câțiva pași pentru o introspecție care să meargă la cauza problemei, rezolvând astfel efectul.

Identificarea sursei declanșatoare

Uneori, partenerul de cuplu poate fi foarte interiorizat, alteori este „zgârcit” cu aprecierile sau cuvintele tandre - acestea sunt doar două dintre motivele care pot face pe cineva profund îndrăgostit să nu-și mai poată ține emoțiile în frâu. De asemenea, în alte cazuri este vorba despre experiențe trecute, ale căror reverberații în prezent sunt de natură să schimbe comportamentul unei persoane. „Factorii declanșatori sunt aproape întotdeauna un indiciu al nemulțumirilor din trecut, precum și al funcționării curente (de exemplu, capacitatea de a procesa și de a regla). Puteți începe prin a reflecta asupra sursa declanșatoarelor - care este emoția din spatele reacției”, susține psihologul Sadaf Siddiqi, din New York.

Desprinderea de experiențele trecute

Uneori, partenerii sunt atât de conectați la atitudinea sau comportamentul celeilalte persoane, încât se gândesc prea mult la tot ceea ce spun sau fac aceștia. Pe de altă parte, când un partener se simte „invizibil” - nu este văzut și auzit suficient - poate ajunge să nu-și mai poată controla emoțiile, acest sentiment fiind unul dintre declanșatorii majori. Specialiștii le recomandă celor care se simt astfel să conștientizeze faptul că nu se pot aștepta ca persoana iubită să le ghicească gândurile și să intuiască ce vor fără niciun semnal. De asemenea, se recomandă celor care simt că li s-a declanșat un val de emoții să ia în calcul faptul că aceste reacții pot fi ecouri ale unor experiențe neplăcute din trecut și că acum este vorba despre altă relație, alt partener și altă situație.

Atunci când relația de cuplu este nesigură din punct de vedere emoțional, mental și fizic, este preferabil să fie evaluată la rece, apoi, dacă este cazul, încheiată