Main menu

header

945 20 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Bărbații fără un loc de muncă aflați în relații în care femeia este susținătorul familiei ar prefera ca și partenera lor să fie șomeră. Studiile mileniului trei confirmă astfel perpetuarea unui stereotip social.

Teamă de bârfă, ridicol sau judecată socială

Cercetătorii de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, au analizat un eșantion important, de zeci de mii de persoane, din nouă țări europene și au descoperit că atunci când femeia este furnizorul financiar al gospodăriei, calitatea vieții în relație este sub medie. De asemenea, studiul a constatat că bărbații simt mai multă frustrare din cauza șomajului lor atunci când partenera lucrează și le este frică de bârfă, ridicol sau să nu fie judecați. De altfel, cercetarea a constatat că în țările în care bărbații sunt considerați susținătorii casei, cuplurile sunt mai expuse la divorț atunci când aceștia sunt șomeri.

Percepția asupra… masculinității!

Stereotipul masculinității este un factor semnificativ în această ecuație. Cercetările au evidențiat faptul că într-adevăr cuplurile sunt judecate mai aspru atunci când bărbatul este șomer. Femeile care sunt furnizori casnici ar „amenința” percepția bărbaților șomeri cu privire la masculinitatea lor. Problema este predominantă chiar și în țările care pun un accent puternic pe egalitatea de gen, cum ar fi Finlanda sau Franța, unde mulți bărbați ar prefera ca partenera să fie șomeră decât să susțină familia.

Bărbații par să acorde o valoare mai mare propriului lor statut de muncă și preferă ca partenera să nu aibă serviciu, chiar dacă asta o face nefericită (studiu al Universității Bath)