Main menu

header

945 20 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Modul în care un partener reacționează la momentele de bucurie și de tristețe ale celuilalt formează legături mai puternice. Aceeași regulă este valabilă și pentru gestionarea succesului persoanei iubite. Cum se poate „suporta” triumful public al unuia dintre partenerii din cuplu fără să se distrugă relația? Specialiștii punctează câteva reguli simple.  

Scăderea stimei de sine, teamă, gelozie

Succesul unuia dintre partenerii de cuplu poate avea propriul său set unic de dificultăți pentru celălalt. Acestea pot să nu fie la fel de vizibile dacă cei doi au o relație de succes, dar studiile au arătat că, atunci când un partener reușește vizibil în profesie sau în societate, celălalt poate experimenta o scădere a stimei de sine. În general, s-a demonstrat că este o provocare pentru unul dintre cei doi să încurajeze din toată inima realizările altuia, deoarece, din perspectivă evolutivă, succesul poate face persoana iubită mai atractivă pentru alți potențiali parteneri. De asemenea, sentimentele încercate pot fi și de teamă sau de gelozie.

Acceptarea senzațiilor neplăcute și ajustările pozitive

Experții punctează faptul că un prim pas pentru a gestiona succesul partenerului fără a distruge relația este recunoașterea deschisă a sentimentelor pe care le generează succesul persoanei iubite. Din acel moment, al conștientizării faptului că senzația nu este una plăcută, se poate trece la abordarea confictului interior și la ajustările pozitive necesare pentru a combate în propria minte toate emoțiile negative cu ajutorul gândirii logice. Acest proces dă rezultate mai rapide dacă se acceptă reacțiile proprii.

Aprecierea corectă a diferențelor

Gânditul constant la comparația cu persoana iubită care înregistrează succes poate provoca sau perpetua durere. Una dintre modalitățile recomandate de experți de a evita sentimentele de acest tip este focusul pe propriul potențial. Mai departe, aprecierea corectă a diferențelor care există între cei doi parteneri este de natură să-l aducă pe cel care privește succesul celuilalt la concluzia că fiecare este unic în felul său și oricare dintre ei poate avea puncte forte în alte domenii. Invidia pe succesul partenerului, chiar și cea „albă”, care generează ambiție și progres personal, poate fi transformată într-o cooperare care are șanse de a genera rezultate benefice și fortifică relația.

Atunci când unul dintre parteneri are succes exterior, celălalt se poate concentra pe propriile hobby-uri

Comunicare, comunicare, comunicare…

Majoritatea cuplurilor longevive menționează comunicarea ca pe un element-cheie al fericirii lor. Acest aspect este valabil și pentru momentul în care partenerul înregistrează succes. Acumularea interioară a unor tensiuni sau a unor sentimente negative nu rezolvă nimic. Mai rău, poate genera ruperea relației. În schimb, ca în toate celelalte aspecte ale vieții de cuplu, a împărtăși cu partenerul tot ce preocupă pe unul dintre ei și menținerea deschisă a canalelor de comunicare chiar și atunci când este vorba despre un triumf social sau profesional al celuilalt este de natură să ducă la gestionarea optimă a tuturor aspectelor etapei.