Main menu

header

945 20 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Un studiu recent a constatat că utilizarea aplicațiilor de dating nu se concentrează exclusiv pe potențiale întâlniri și găsirea unui partener. Utilizatorii au diverse motivații psihologice, dintre care multe țin de propria persoană mai degrabă decât de identificarea și evaluarea unui posibil suflet-pereche.

Jumătate dintre utilizatori au alte motivații

Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadul Stanford Medicine, mulți utilizatori de aplicații de dating nu le folosesc în scopul pentru care au fost create. Dintre utilizatorii chestionați în cadrul cercetării de piață, aproximativ jumătate și-au exprimat lipsa de interes pentru a-și întâlni persoanele preferate offline, iar două treimi erau deja căsătoriți sau aveau o relație. Datele au relevat faptul că mulți oameni folosesc aplicațiile de dating pentru conexiune socială, divertisment și distragere a atenției, dar și pentru a-și crește nivelul emoțiilor pozitive și pentru a face față celor negative.

Persoanele în vârstă, mai prudente și mai selective

Cercetătorii americani au analizat factori precum motivația și trăsături personale ca impulsivitatea, depresia sau stima de sine, luând în calcul și numărul de întâlniri pe care le-au avut utilizatorii, statutul lor relațional și selectivitatea în alegerea partenerilor. „Devine o întrebare interesantă de ce cineva ar petrece tot acest timp într-o aplicație de întâlniri dacă nu este interesat să găsească un partener”, punctează specialistul Elias Aboujaoude, unul dintre autorii studiului. Pe de altă parte, sondajul a mai concluzionat că vârsta a fost cea mai semnificativă variabilă în prezicerea unei satisfacții mai mari la capitolul întâlniri offline - persoanele mai în vârstă le abordează cu o mentalitate mai precaută și tind să fie mai selective atunci când își aleg „potrivirile”.

„Rezultatele noastre sugerează că întâlnirile online sunt un mecanism de adaptare pentru cei care se confruntă cu provocări de sănătate mintală“ (Elias Aboujaoude, Stanford Medicine, SUA)