Main menu

header

941 18 3de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

A rămâne într-o relație nefericită poate suna ca o soartă teribilă, dar acest fenomen este uluitor de răspândit și asta demonstrează că tema nu este deloc ușor de abordat și mai ales de rezolvat.

„Prizonieri” pe motiv de… copii!

În cartea „You Can Be Right or You Can Be Married” („Poți avea dreptate sau poți fi căsătorit”), celebrul scriitor și regizor Dana Adam Shapiro a scris că doar 17% dintre cupluri sunt fericite. În același timp, cercetările au demonstrat că 20% dintre persoanele căsătorite se declară „prizoniere” în relație, iar un sfert au recunoscut că nu mai sunt îndrăgostiți de partener. De asemenea, un sondaj recent a constatat că aproape jumătate dintre cuplurile căsătorite sunt încă împreună doar datorită… copiilor lor. De asemenea, un alt motiv major este teama de consecințele emoționale și sociale.

Considerente materiale

În general, statisticile arată că motivele pentru care cuplurile rămân în relații în care partenerii nu se simt fericiți, pe lângă copii, sunt considerentele materiale. Practic, o locuință comună este un motiv foarte serios, mai ales în condițiile crizelor economice care se succed în fiecare deceniu, precum și „socoteala” de ansamblu, care arată că este mult mai costisitoare o despărțire. „Când oamenii rămân în relații nefericite, este adesea pentru că analiza cost-beneficiu indică faptul că, plecând, s-ar putea să le fie mai rău”, explică psihologul britanic Sally Austen.

„Pentru a ieși dintr-o relație nefericită, primul pas este recunoașterea propriei nefericiri“ (Ammanda Major, clinician la organizația de caritate Relate, Marea Britanie)