Main menu

header

941 18 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Se spune adesea că o bună comunicare este cheia unei relații de succes. Psihologul american de origine română Carmen Harra arată care sunt erorile frecvente, dar și remediile comunicării în cuplu.

Interogatoriu versus discuție

Când oamenii doresc să aibă o discuție serioasă cu partenerul, au tendința de a-i bombarda cu toate întrebările. „Acest lucru nu numai că îl frustrează pe celălalt, dar este și o modalitate extrem de ineficientă de a articula propriile nevoi. Încercați în schimb să așteptați până când persoana iubită se relaxează, apoi deschideți cu atenție un subiect de importanță reală. S-ar putea să simțiți dorința de a aduce totul în discuție deodată, dar cel mai bine este să abordați un singur subiect. Partenerul va fi mai receptiv dacă este angajat într-o conversație confortabilă, noncombativă”, explică Harra.

Eliberarea de energiile externe

Introducerea energiilor celor din afara cuplului - familie, prieteni - nu este de bun augur pentru comunicarea din cuplu. „Deveniți conștienți de cine și ce din afară interferează în relație. A închide discuția cu partenerul în mijlocul unui dezacord și apoi a suna prietena nu este doar o alegere neînțeleaptă, ci și o greșeală majoră de comunicare. Încercați în schimb să păstrați relația exclusivă și să vă păziți intimitatea, concentrându-vă pe cuplu, nu pe propria persoană”, recomandă psihologul.

Evaluare prin meditație

Chiar dacă partenerul a făcut ceva foarte greșit, este mai avantajos pentru amândoi să fie evitată învinuirea și să se caute soluții. „Certurile apar din nemulțumiri care nu au fost niciodată rezolvate. Când trăim emoții extreme, gândurile noastre devin dezorganizate și uităm să ne filtrăm cuvintele. Acest lucru ne face să spunem lucruri pe care probabil le vom regreta mai târziu. Încercați în schimb să meditați la ce se întâmplă și să vă atenuați emoțiile mai întâi. Dacă partenerul este într-o dispoziție mai proastă, așteptați până când este mai deschis emoțional. Acestea sunt cele mai bune momente pentru a aborda probleme delicate și a primi răspunsuri favorabile”, detaliază Harra.

„Comunicarea eficientă în cuplu nu este deloc complicată“ (Carmen Harra)