Main menu

header

de Ileana Tudor

Cu toţii am simţit pe propriul suflet, într-un moment sau altul al vieţii noastre, fiorii dragostei. Totuşi, de multe ori, nu avem idee ce anume ne-a atras la persoana iubită, de ce ni se strânge stomacul cât un ghemotoc de fiecare dată când o întâlnim. Specialiştii, încurajaţi de cercetările făcute, şi-au dat cu părerea despre motivele pentru care ne „cade cineva cu tronc”.

Înfăţişarea, cel mai important factor
Aspectul fizic e cel mai important factor. Asta poate să ne confirme atât un şofer de taxi, cât şi un academician. Şi nu este vorba neapărat despre acea frumuseţe admirată declarativ de mulţi, cât despre un aspect fizic plăcut sau interesant, oricum ademenitor pentru cel îndrăgostit. De multe ori se întâmplă chiar să ne pice cu tronc cineva tocmai pentru anumite defecte sau apucături pe care le afişează, cu toate că, până atunci, nu toleram acele slăbiciuni.
Mulţi cercetători au ajuns la concluzia că tindem toată viaţa să ne apropiem de persoane care ne amintesc de părinţii noştri. Unii specialişti sunt chiar de părere că ne atrag oamenii cu trăsături asemănătoare cu ale noastre. Psihologul David Perrett, de pildă, a făcut un experiment interesant, care să susţină cele afirmate mai sus. A modificat pe calculator feţele celor chestionaţi, schimbându-le doar sexul şi, implicit, trăsăturile într-o mică măsură, după care i-a rugat să aleagă dintre numeroase fotografii pe cele pe care le preferă ei, de care se simt atraşi. Se pare că subiecţii au ales de fiecare dată imaginile cu feţele lor, fără să-şi fi dat seama că, de fapt, erau tot ei!...

Căutăm trăsături din personalitatea propriilor părinţi
Ca şi în cazul preferinţelor legate de înfăţişare, se pare că toţi avem tendinţa de a ne simţi ademeniţi de cei care au o personalitate asemănătoare părinţilor noştri sau unor apropiaţi din copilărie. Ne place simţul umorului pe care îl au unii doar pentru că este similar cu cel al unei persoane pe care am cunoscut-o şi am plăcut-o, simpatiile şi antipatiile lor sunt multe dintre ele şi ale noastre, hobbyurile, motivele de enervare, de iritare, dar şi de exaltare pot corespunde. Cunoscut este faptul că fiecare dintre noi avem întipărit în minte şi în suflet un anumit tipar al celui pentru care ajungem să nutrim sentimente de dragoste. Aşa se explică de ce multe femei maltratate de partener ajung să-şi aleagă acelaşi gen de iubit, violent, cu toate că experienţa ar trebui să le înveţe să stea departe de un asemenea bărbat.

Feromonii, hormonii atracţiei
Aceşti hormoni, numiţi feromoni, transmit un anumit parfum, unic, ce poate fi găsit în urină şi în transpiraţie, ce dictează comportamentul sexual al oamenilor şi atrage persoanele de sex opus. Mirosul joacă un rol foarte important în jocul dragostei, şi nu e de mirare că industria parfumului a luat aşa mare amploare! În cadrul unui experiment, un grup de femei a fost pus să miroasă tricourile transpirate ale unor bărbaţi şi fiecare a trebuit să aleagă unul singur de care ar fi ele atrase cel mai mult. Exact ca în lumea animală, cele mai multe femei şi-au îndreptat atenţia asupra unui tricou al unui bărbat cu un ADN cât mai diferit de al lor.

Privirea galeşă, infailibilă

În urma studiului realizat de profesorul universitar Arthur Aron, care a avut curiozitatea de a afla ce se întâmplă cu oamenii când se îndrăgostesc, s-a ajuns la concluzia că simpla privire galeşă în ochii celuilalt are un efect imens. Profesorul Aron a pus nişte străini de sex opus să stea timp de 90 de minute împreună şi să împărtăşească detalii intime despre ei înşişi. Apoi le-a spus să se privească intens în ochi timp de patru minute, fără să vorbească. Rezultatul? Mulţi dintre subiecţi au simţit o atracţie puternică pentru partener după experiment, iar doi dintre ei chiar au ajuns să se căsătorească după şase luni!