Main menu

header

862 20 1de Roxana Istudor şi Anca Flondor

Epoca vitezei se manifestă pe deplin și în rândul celor care utilizează site-urile de dating. În condițiile în care tot mai multe relații se edifică pornind de la acest tip de întâlniri online, experții arată că utilizatorii știu din prima secundă dacă sunt interesați de un profil și dacă vor să abordeze persoana.

„A judeca o carte după copertă”

Întâlnirile online au devenit un mod de viață pentru milioane de persoane singure în timpul pandemiei de coronavirus. Aplicațiile sunt responsabile pentru 10% din relațiile de lungă durată ale adulților din America, arată un studiu Pew Research. Pe de altă parte, potrivit rezultatelor unui studiu derulat în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității din Michigan, utilizatorii nu pierd timpul când vine vorba de a alege pe cineva. Cercetătorii afirmă că aceste persoane se rezumă la „a judeca o carte după copertă”. Atractivitatea unei persoane este în primul rând ceea ce o determină pe alta să treacă la acțiune, a pus în evidență studiul.

Cei care se consideră atractivi sunt mai selectivi

Autorii cercetării punctează faptul că într-o secundă, utilizatorul decide dacă va stabili o întâlnire cu cineva din spatele unui profil de dating. „Există puține cercetări despre modul în care aceștia se conectează pe aceste platforme”, explică specialistul William Chopik. Rezultatele experimentelor au evidențiat faptul că, pe lângă viteza foarte mare cu care sunt făcute alegerile, femeile au punctat mai puține opțiuni decât bărbații, iar persoanele care se considerau mai atractive au fost și cele mai selective. „Este extrem de revelator faptul că oamenii sunt dispuși să ia decizii dacă ar dori sau nu să ajungă la o altă ființă umană într-o secundă sau chiar mai puțin și aproape exclusiv pe baza înfățișării celeilalte persoane”, adaugă Chopik. În același timp, s-a observat faptul că persoanele cărora le place imediat un profil au mai multe șanse să fie acceptate de persoana din spatele acestuia.

„A fost surprinzător să constatăm, în cadrul cercetării, cât de puțin contează ce este dincolo de atractivitate - personalitatea, stilul, modul în care o persoană care a stârnit interesul imediat abordează relațiile“ (William Chopik, Universitatea Michigan)